stycznia 31, 2011

zupa z kurczakiem po kreolsku

zupa, która konsystencją bardziej przypomina potrawę jednogarnkową. Lubię takie treściwe, gęste zupy, w których łyżka stoi :) Kolejna mocno rozgrzewająca i sycąca potrawa, w sam raz na zimowy obiad. Z podanych składników wychodzi spory garnek, na 8-10 osób. smacznego :) 



Składniki (8 osób):
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałeczki
  • 1 papryka zielona, pokrojona na małe kawałki
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 kg piersi drobiowych, pokrojonych na małe kawałki
  • 1/4 kubka mąki
  • 2 puszki pomidorów, krojonych
  • 4 kubki bulionu drobiowego
  • 2 kubki wody
  • 1 kubek ryżu długoziarnistego(nie gotowanego)
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, seler, paprykę, czosnek i kawałki kurczaka. Gotować około 10 minut, mieszając od czasu do czasu . 
Posypać mąką, wymieszać, gotować około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mąka nabierze lekko brązowego koloru. 
Dodać reszt składników, doprowadzić do wrzenia, przykryć  i gotować na wolnym ogniu około 25 minut. aż ryż będzie miękki a kurczak nie będzie różowy w środku.  Mieszać od czasu do czasu. 
Wyjąć liście laurowe.

sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i jajkiem

bardzo smaczna, orzeźwiająca sałatka, którą można z powodzeniem serwować jako danie główne. U mnie pojawiła się jako alternatywa na obiad dla "mojego połówka", którego zielone niezmiennie kłuje w ząbki. Dodatek mięsa zmienia postać rzeczy, a sałatka na pewno jeszcze nie raz zagości w ramach "niekłującego" obiadu :)  Polecam !



Składniki:
  • około 650 gram piersi z kurczaka, pokrojonych na małe kawałeczki
  • 80 ml (1/3 kubka) oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 g szpinaku (liście)
  • 4 kromki chleba, pokrojone w kosteczki (u mnie chleb razowy)
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Umieścić kawałki kurczaka w misce, polać połową soku z cytryny. Dodać 1 łyżkę oliwy, rozmaryn, czosnek i wymieszać z kawałkami kurczaka. Odstawić.
Sos: wymieszać resztę soku z cytryny z musztardą, miodem i resztą oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
W rondelku doprowadzić wodę do wrzenia. Ostrożnie włożyć jajka do rondla i doprowadzić wodę ponownie do wrzenia. Gotować 4 i 1/2 minuty na wolnym ogniu. Wyjąć z rondla i zalać zimną wodą. Obrać. 
W tym czasie kawałeczki chleba opiekać na suchej patelni, do zbrązowienia (na grzanki).
Kawałki kurczaka podpiec na grillu lub na patelni grillowej, do zbrązowienia. Kawałki kurczaka wrzucić do miski , dodać szpinak i polać sosem. Wymieszać składniki. Podzielić na porcje. Do każdej porcji dodać jajka, przekrojone na połówki. Posypać grzankami.

zupa z soczewicy i pomidorów

rozgrzewająca, gęsta, pożywna  zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów. Szczególnie polecam na chłodne zimowe dni


 Składniki (6 osób):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 por, pokrojony na plasterki
  • 1 duża marchew, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 250 g czerwonej soczewicy (przebranej, opłukanej, odcedzonej)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone / drobno posiekane
  • 1,2 l wody
  • 350 ml soku pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • pietruszka posiekana do dekoracji
Wykonanie:
W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę; dodać por, cebulę, marchew i dusić pod przykryciem przez kilka minut, do zeszklenia cebuli i pora, często mieszając. 
Wlać wodę i sok pomidorowy, dodać soczewicę i pomidory. Następnie dodać kminek, kolendrę, listek laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać szczyptę soli i wyrzucić listek laurowy. Zupę lekko ostudzić. Rozdrobnić na pure (zmiksować). Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Posypać pietruszką. 
źródło: "zupy z kuchennej półeczki"

stycznia 29, 2011

chleb ze szpinakiem i serem kozim


zielono mi :) zielone smaki, czyli chleb niekoniecznie codzienny, dla odmiany ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem kozim. Osobliwy w smaku i "prosty w obsłudze". W przepisie wykorzystujemy szpinak mrożony co znacznie ułatwia pieczenie poza sezonem. Przepis z "Vademecum domowego wypieku pieczywa". W oryginale 2 małe bochenki, u mnie 1 większy.


Składniki:
  • 300 ml rozdrobnionego mrożonego szpinaku (u mnie około 300 g, po wyjęciu z zamrażarki odłożyłam szpinak pół godziny)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 600 -700 ml mąki pszennej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 g soli morskiej
  • 4 suszone pomidory, posiekane
  • ok 100 g koziego sera
  • oliwa z oliwek do posmarowania
Wykonanie:
Wymieszać szpinak, drożdże i połowę mąki, zostawić na godzinę by rozczyn zaczął fermentować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki oprócz sera i pomidorów i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać pomidory. 
Ciasto posmarować oliwą i ostawić na ok. 30 minut by odpoczęło.
Podzielić ciasto na 2 części i uformować okrągłe bochenki (u mnie 1 bochenek). Każdy z nich naciąć dwukrotnie, włożyć ser w nacięcia i zlepić je ciastem. 
Przed pieczeniem posmarować chleb oliwą i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.
Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po upieczeniu studzić na metalowej kratce.

stycznia 10, 2011

ciastka z żurawiną

kruche ciasteczka z suszoną żurawiną - to moje pierwsze danie z wykorzystaniem wspomnianej :) bardzo smaczne, polecam


Składniki (około 20 ciastek): 
  • 225 g masła
  • 300 g mąki, przesianej
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 75 g żurawiny suszonej
Wykonanie:
Nastawić piekarnik do 180 °C. Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i skórkę z pomarańczy. Zagnieść ciasto do połączenia wszystkich składników. Dodać żurawinę, zagnieść do połączenia żurawiny z ciastem.
 Z ciasta odrywać niewielkie kule, rozpłaszczać na ok 10 cm kółka. Można użyć krajarki do wycinania. (na tym etapie można zamrozić ciasto)
 Wyłożyć ciastka na blachę wysmarowaną tłuszczem/wyłożoną papierem do pieczenia. piec około 10-15 minut aż do uzyskania złocistego koloru. Studzić na kratce. Można przechowywać w pojemniku próżniowym ok. 2 tygodni.

chleb borodinsky

smaczny chleb o lekko słodkawym posmaku, kolejny już z przepisu Tatter. Z przepisu wychodzi 1 bochenek / foremka. 

Składniki: 

  • 540 g zakwasu żytniego razowego (150%) 
  • 380 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 720)
  • 8 soli morskiej
  • 160 g letniej wody
  • 35 g molasy
  • 20 g słodu
  • 7 g mielonej kolendry
  • 5 g całych nasion kolendry
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Bardzo lepkie i dość rzadkie ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek i posypanej całymi ziarnami kolendry chlebowej foremki (ciasto wypełnia nieco ponad polowe foremki). Przykryć naoliwioną folią przezroczystą i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełnia już prawie całą foremkę, nagrzać piec do 230 C. Posypać wierzch chleba ziarenkami kolendry. Piec przez 15 min w 230C, później zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 40 min.

sałatka makaronowa z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta

bardzo orzeźwiająca (co niekoniecznie jest pożądane przy obecnej aurze;), sycąca sałatka z makaronem. Można podawać na ciepło lub na zimno, zgodnie z preferencjami, również jako danie główne. Zamiast rukoli można użyć listków szpinaku.

 
Składniki:
  • 450 g makaronu muszelki lub podobnego, mniejszego  
  • ok. 120 gram rukoli, umytej, pozbawionej ogonków (większe listki porwać na mniejsze kawałki)
  • ok. 170 g sera feta, w kawałeczkach/pokrojonego na kawałki
  • kilkanaście do 20 oliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • około 8 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji (około 10)

Wykonanie:
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W dużej misce wymieszać resztę składników, dodać przyprawy, makaron (letni lub zimny). Całość wymieszać,udekorować bazylią. źródło

chleb razowy na zakwasie

ciężki chleb o intensywnym, kwaskowatym smaku. U mnie wyrastał około 6 godzin. Przepis pochodzi z tego bloga 


Składniki :
  • 200g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 200g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 300g wody letniej + sól morska do smaku
  • 200g zakwasu aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej
  • ziarna słonecznika do posypania

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki poza zakwasem. Następnie do 250g  z powstałej mieszanki dodać 200g zakwasu. Mieszać i zostawić na 3,5 h. Pozostałe ciasto (reszta z mieszanki bez zakwasu) przykryć i również pozostawić na 3,5 h.
Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać, dodać ewentualnie wodę, natłuścić formę olejem, posypać mąką i przełożyć łyżką ciasto do formy. Wyrównać, posypać ziarnami słonecznika, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia co najmniej o 70 %.
Włożyć formę z  ciastem do zimnego piekarnika i podgrzać do 230 s°C (termoobieg). Potem zmniejszać temp. do 200 °C i w sumie piec 60 min. Jeśli będzie za bardzo rumiany przykryć papierem do pieczenia,  Wyłączyć piekarnik i pozostawić chlebek e piekarniku jeszcze 10 min.Wyjąć, okryć go lnianą ściereczką i najlepiej jeść na drugi dzień.

francuski chleb wiejski

delikatny w smaku chlebek ze strony chleb.info, z przepisu wychodzi wielki bochen (można podzielić na 2 mniejsze). Z przewagą mąki pszennej. 



Składniki zaczynu 270g:
  • 30g zakwasu (u mnie zakwas żytni)
  • 140g maki pszennej (u mnie typ 650)
  • 10g mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • 90g wody
Ciasto chlebowe 1700g:
  • 800g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 50g mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • 450g wody
  • 1 łyżka soli
  • 270g zaczynu jw.

Wykonanie:
Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą do całkowitego połączenia składników. Odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę. Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem. Zagniatać przez kilka minut; ciasto powinno być średnio ścisłe.
Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie odpoczynku, kilkakrotnie w odstępach czasowych co ok. 60 minut należy je odgazować, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, następnie z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka .
Uformować jeden duży bochenek (bądź dwa małe), posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką powierzchnię chleba, wkładamy go delikatnie (zlepieniem do góry) do koszyka do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. W chłodzie (10⁰C) można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6⁰C) do 18 godzin.
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
Chleb wyjąć, delikatnie naciąć. Piec w temperaturze 240⁰ C ok. 40-45 minut.
Upieczony powinien mieć skórkę apetycznie zrumienioną, a postukany od spodu wydawać głuchy dźwięk.

chleb tatter

słynny chlebek Tatter, pszenno-żytni na zakwasie, bardzo prosty w przygotowaniu. Nie może się nie udać. Piekłam już kilka razy, najbardziej odpowiada mi wymieszanie składników wieczorem i wstawienie foremki do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano wystawiam foremkę z lodówki z wyrośniętym chlebem na 1/2-1 h przed pieczeniem. Na zdjęciach chleby z trzech "podejść" :)


przepis cytuję za Tatter

Składniki:
  • 400 g zakwasu żytniego razowego płynnego, na przykład 150%
  • 150ml wody*
  • 100g maki żytniej/pszennej razowej
  • 300g maki pszennej chlebowej zwykłej (np typ 650)
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka demerary
*jesli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży
**ilość użytej wody zależy od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk.


Wykonanie:
Wszystkie skladniki wymieszać, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawić do wyrosniecia na ok. godzinę.
Po godzinie znów krótko mieszać, przełożyć do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, posmarować wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakryć naoliwioną folią i zostawić do ponownego wyrośnięcia - ma rosnąć powoli, kilka godzin (u mnie wyrasta na noc w lodówce). Pilnować żeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, nasionami kolendry. Foremkę z chlebem wsunąć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200C i piec godzinę. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperaturę 200C), chleb i ścianki pieca spryskać woda.