lipca 10, 2011

tarta szpinakowa

Popełniłam pierwszą prawdziwą tartę "na niesłodko". Wcześniej robiłam tzw. oszukaną tartę warzywną z gotowego ciasta francuskiego. Warto było jednak podjąć się wyzwania. Efekt palce lizać :) Jeszcze muszę tylko dopracować grubość ciasta wykładanego do formy. 
Przepis pochodzi z pięknie wydanej książki : "Najlepsze przepisy kuchni europejskiej" - polecam !


Składniki:

      spód:
  • 240 g mąki
  • 160 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól

  • 500 g szpinaku - łodygi usunąć, liście opłukać, osączyć
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, obranego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • 100 g sera ementalera, startego na tarce
  • pieprz, cukier, sól
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekać masło z mąka, rozetrzeć ciasto palcami, dodać śmietanę i żółtko, zgnieść, uformować placek, owinąć folią i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Rozwałkować ciasto na wielkość dna i brzegów form. Przełożyć do formy. Dokładnie wylepić brzegi, ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia, wsypać suchą fasolę/"kamyczki". Piec 10 minut w temperaturze 220°C.
Podsmażyć liście szpinaku na łyżce oliwy. Gdy cały płyn odparuje, liście posiekać. Cebulę podsmażyć na pozostałej oliwie. Czosnek rozetrzeć z solą. Szpinak wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami,  serem i śmietaną, doprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Na spód tarty wylać farsz i piec 35 minut w temperaturze 180°C. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.  

ciasto drożdżowe z owocami jagodowymi

ciasto piekłam jeszcze w porze deficytu jakichkolwiek owoców, stąd w moim wykonaniu zostały użyte  babcine owoce z zalewy. W oryginalnym przepisie z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" zaleca się dodanie jagód , czerwonych borówek lub agrestu. Dowolnie. 
Smakuje najlepiej w dniu wypieku, można przechowywać w pudełku 1-2 dni, w zamrażarce 3 miesiące (rozmrożone ciasto podgrzewa się w temp 175 °C)



Składniki: 
  • 50 g drożdży 
  • 300 ml mleka o temp. pokojowej
  • 200 g margaryny lub masła 
  • 1-1,2 litra mąki pszennej
  • 75 ml cukru
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 50 g słodkich migdałów 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 litr jagód, czerwonych borówek, agrestu
  • 100 ml cukru
do dekoracji:
  • 1 jajko
  • cukier puder (niekoniecznie)

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Do mąki dodać drobno posiekany tłuszcz. Dodać cukier, jajko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Posypać cienką warstwą mąki, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Lekko zagnieść i rozwałkować około 2/3 ciasta na prostokąt 30x40 cm. Włożyć ciasto do nasmarowanej blachy. Ponakłuwać widelcem i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Resztę ciasta również zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Nastawić piec do temp. 220 (w oryginale) 225 °C.
Posiekać migdały do nadzienia. Wymieszać je z tarta bułką i cukrem. Ciasto posypać mieszanką, położyć owoce i posypać cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki. Ułożyć z nich dekoracyjną kratkę na owocach. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
Piec w dolnej części piekarnika przez 10 minut. Podnieść o 1 poziom i piec kolejne 10 minut. 
Zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

lipca 03, 2011

zupa z rukolą i parmezanem

Rukola. Samo ziółko ma bardzo aromatyczny, zdecydowany i gorzkawy smak i zapewne ta właściwość stanowi o tym, że łatwo można się do niej zrazić, albo zwyczajnie szybko się przejada. Doskonały dodatek do pizzy. Gości u mnie w kuchni od czasu do czasu i zawsze z dużym entuzjazmem wynajduję przepisy z wykorzystaniem onej- nie będące jedynie sałatką. Dobrze komponuje się z serami.W tej wersji nadaje zupie wyrazisty smak. Przepis z "Soup".




Składniki (4 porcje):
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 650g ziemniaków, umytych lecz nie obranych, pokrojonych na kawałeczki wielkości ok 2 cm
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kawałek Parmezanu (ok. 3x9 cm), pociętego na wąskie kawałeczki
  • ok. 125g liści rukoli, drobno posiekanych
  • świeży Parmezan, do posypania (listki rukoli do przybrania)

Wykonanie :
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i gotować kilka minut, mieszając od czau do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać ziemniaki, lekko posolić, przykryć garnek i gotować około 5 minut, często mieszając. Dodać czosnek i gotować jeszcze przez kilka minut. 
Zalać całość bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać Parmezan i gotować około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Dodać rukolę, wymieszać i gotować jeszcze około 3-5 minut aż rukola zmięknie. Lekko ostudzić, zmiksować zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku. 
Podawać posypaną świeżym Parmezanem.