października 27, 2010

chleb z dynią, ziarnami


Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką kolejnej fantastycznej książki: "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Po pierwszym przekartkowaniu stwierdziłam, że przetestuję wszystkie przepisy. Piękne zdjęcia, świetne przepisy. Idąc za ciosem premierowo upiekłam chleb z ziarnami dyni na zakwasie i drożdżach. Lubię takie chleby, z dużą ilością nasion, pestek czy orzechów. Chleb łatwo się wyrabia i szybko rośnie.

Składniki (2 sztuki):
  • 15 g drożdży, świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • ok 150 g mąki pszennej (dałam typ 650)

  • 200 g drobno zmielonej mąki żytniej
  • 75 g grubo zmielonej mąki żytniej
  • 45 g siemienia lnianego
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 25 g nasion dyni + garść do posypania
  • 20 g żytniego zakwasu
  • 10 g soli morskiej
  • 5 g roztopionego masła
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, wymieszać z mąką. Zostawić na godzinę, by rozczyn zaczął fermentować.
Wymieszać wszystkie składniki z rozczynem i dobrze zagnieść. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut i ponownie lekko wyrobić. Uformować 2 bochenki i posypać nasionami dyni. Położyć na natłuszczonej blasze, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 250  °C, spryskać spód piekarnika wodą, obniżyć temperaturę do 200 °C, piec chleb około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
 


chleb bierze udział w akcji Festiwal Dyni

5 komentarzy:

  1. Szkoda,że nie ma zdjęcia...
    Brzmi dobrze.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber: ja tu widzę 3 zdjęcia :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. że ja wcześniej tu nie trafiłam. co spojrzę na jakiś przepis to juz mam ochotę biec do kuchni i pichcić;)
    pozdrawiam i gratuluję bardzo ciekawego bloga;)

    OdpowiedzUsuń