stycznia 10, 2011

ciastka z żurawiną

kruche ciasteczka z suszoną żurawiną - to moje pierwsze danie z wykorzystaniem wspomnianej :) bardzo smaczne, polecam


Składniki (około 20 ciastek): 
  • 225 g masła
  • 300 g mąki, przesianej
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 75 g żurawiny suszonej
Wykonanie:
Nastawić piekarnik do 180 °C. Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i skórkę z pomarańczy. Zagnieść ciasto do połączenia wszystkich składników. Dodać żurawinę, zagnieść do połączenia żurawiny z ciastem.
 Z ciasta odrywać niewielkie kule, rozpłaszczać na ok 10 cm kółka. Można użyć krajarki do wycinania. (na tym etapie można zamrozić ciasto)
 Wyłożyć ciastka na blachę wysmarowaną tłuszczem/wyłożoną papierem do pieczenia. piec około 10-15 minut aż do uzyskania złocistego koloru. Studzić na kratce. Można przechowywać w pojemniku próżniowym ok. 2 tygodni.

9 komentarzy:

  1. nabrałam ochoty na ciasteczka;) przydałyby się do kubka ciepłej herbaty

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak pyszne ciasteczko na osłodę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, cudowne! Upiekę takie, bo wciąż mam spory zapas żurawiny!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładne! I takie nieskomplikowane. To mi się bardzo podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wyglądają przepysznie. Jeszcze tylko szklaneczka mleka i pełnia szczęścia... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam żurawiny, a więc to przepis idealny dla mnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. do upieczenia ciasteczek nie trzeba mnie długo namawiac. szczególnie z ulubioną żurawiną..

    OdpowiedzUsuń