ślimaki / zawijasy to łatwa w przygotowaniu, smaczna i efektowna przekąska. Niezależnie od tego jak koślawe kształtem wyjdą, będą wyglądały bardzo apetycznie. Wypełnienie można modyfikować: zamiast musztardy warto dodać pesto czerwone lub zielone, natomiast gruyere zastąpić parmezanem. Przepis pochodzi z książki "365 recetas de pan"
Składniki (około 14 ślimaków):
- 220 gram mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych
- szczypta soli
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- około 150 ml mleka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 80-90 g szynki (np.wędzonej), drobno pokrojonej
- 20-30 g liści szpinaku, poszatkowanych
- 80-90 g sera gruyere, startego na tarce
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 °C. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, dodać masło i wymieszać wszystkie składniki. Zrobić wgłębienie w środku i wlać mleko, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyłożyć masę na blat oprószony mąką i wyrabiać na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 23 cm. Posmarować ciasto musztardą na całej długości .
Wymieszać w misce szynkę ze szpinakiem i serem. Wyłożyć mieszankę na uprzednio posmarowane ciasto.
Zawinąć całość (jak roladę), zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na ok. 14 kawałków. Wyłożyć ostrożnie wszystkie kawałki na 2 blachy. Piec około 10 - 15 minut, do momentu aż ślimaki będą miały złotawy kolor. Studzić na kratce.
strasznie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują cie cudownie i na pewno też tak smakują:-)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :) Chętnie jutro bym sobie takie ze dwa zabrała do pracy :)
OdpowiedzUsuń