lutego 28, 2011

muffiny z oliwkami i rozmarynem

aromatyczne muffiny pachnące rozmarynem, z dodatkiem parmezanu i oliwek. Polecam jako przekąskę, dobrze smakują również na zimno


Składniki (12 muffinów):
  • 375g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 175 gram czarnych oliwek, bez pestek, drobno pokrojonych
  • 35 g parmezanu, startego na tarce
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła, roztopionego
Wykonanie:
Podgrzać piekarnik do 210 °C. Formę na muffiny wysmarować masłem / oliwą.
W mice wymieszać mąkę z solą, dodać oliwki, parmezan, rozmaryn i wymieszać, następnie zrobić wgłębienie na środku. 
Jajka lekko roztrzepać z mlekiem, dodać do miski z mąką. Dodać masło, delikatnie wymieszać całość, tylko do połączenia składników. Wyłożyć do formy na muffiny.
Piec 20 minut, można sprawdzić patyczkiem - włożony w środek muffina - po wyjęciu powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 5 minut, studzić na metalowej kratce.

4 komentarze:

  1. fajne są takie niesłodkie babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie. Lubię muffinki na słono.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię wytrawne muffiny! Wyglądają smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym jednego zjadła ;) Muszą być pyszne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń