tym razem niekoniecznie fit : pyszne i bardzo słodkie muffiny z nadzieniem bananowym, polewą Amaretto i serkiem mascarpone
Składniki (12 muffinów):
- 50 g migdałów, obranych (mogą być płatki)
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średniej wielkości banany
- 1 jajko
- 120 g miodu
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki Amaretto
Wykonanie:
Nagrzać piec do temp. 180 °C. Wysmarować masłem formę na muffiny.
Migdały przyrumienić z obu stron na patelni. Wymieszać płatki owsiane z jogurtem i odstawić na ok. 10 minut aż napęcznieją. W innej misce wymieszać mąkę z 1/2 łyżeczki cynamonu, proszkiem do pieczenia i sodą. Obrać banany i rozgnieść widelcem. Widelcem "rozbić" jajko i dodać płatki owsiane, miód, olej, banany i mieszankę mąki. Wszystkie składniki wymieszać.
Wyłożyć powstałą mieszankę do formy na muffiny i piec ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed wyjęciem z formy.
Wymieszać pozostały cynamon z cukrem. W innej miseczce wymieszać mascarpone, Amaretto i migdały. Pokryć muffiny powstałą mieszanką z serkiem i Amaretto (na przykład za pomocą łyżki). Na koniec posypać mieszanką cukru z migdałami. Zajadać się :)
ten wierzch jest taki kuszący. no i całe babeczki pyszne do schrupania.
OdpowiedzUsuńmagiczne babeczki;)
OdpowiedzUsuńMoże i nie są fit, ale chętnie bym zgrzeszyła jedząc takie smakowite muffinki ^^
OdpowiedzUsuń