To danie jest naprawdę doskonałe. Na pewno głównie za sprawą mięsa z udek z kurczaka. Sycąca, pyszna potrawa. Lekko kleista, pachnąca grzybami. Największy problem sprawiło mi "obieranie" udek z kurczaka, ale zapewniam, że warto się poświęcić. Zamiennik w postaci mięsa z piersi kurczaka może zepsuć efekt. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera.
- 20 g suszonych prawdziwków (dodałam więcej)
- oliwa z oliwek
- 4 udka kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kostkę
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz,
- 2 ząbki czosnku, pokrajane na cienkie plasterki
- 350g mieszanych, pokrojonych świeżych grzybów
- 200 ml białego wina
- 500 g spaghetti
- 500 ml kremówki
- 200 g parmezanu, startego
- listki świeżej bazylii
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 °C. Suszone prawdziwki zalać wrzątkiem w takiej ilości, żeby grzyby były przykryte. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić na oliwie. Osączyć prawdziwki (zachowując wodę w której się moczyły) i wrzucić do rondla razem z czosnkiem i świeżymi grzybami. Wlać wino oraz wodę z moczenia grzybów i zmniejszyć ogień pod rondlem. Dusić na małym ogniu do czasu aż kawałki kurczaka będą miękkie a wino częściowo wyparuje.
ugotować spaghetti, do rondla z kurczakiem wlać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia. Przypraw dobrze solą i czarnym pieprzem. Do gotowego śmietankowego sosu wrzucić spaghetti i starannie wymieszać,. Dodać 3/4 parmezanu i całą bazylię, wymieszać całość.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową pozostałego sera i wstawić do piekarnika do czasu aż ser się zarumieni.Skropić oliwą i posypać resztką sera.
boskie danie
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam makaronowego dania Uświadomiłam sobie że czas to nadrobić
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danko!
OdpowiedzUsuńOstatnio próbowałem jakiegoś dania z filetami z udek, ale szczerze mówiąc wolę piersi z kurczaka. Ale może egzemplarze były nieudane.
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie! Zapisuje na przyszlosc, bo takie dania to ja lubie. A zeby sie nie meczyc z obieraniem, kupie filety z kurzych ud :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńkazdy zapiekany makaron to super danie, twoje wyglada bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńw "oryginalnym" przepisie (takim włoskim) dodaje się jeszcze majeranek, oregano i bazylię (suszone w stosunku 2/1/1) i seler naciowy
OdpowiedzUsuń