ciasto piekłam jeszcze w porze deficytu jakichkolwiek owoców, stąd w moim wykonaniu zostały użyte babcine owoce z zalewy. W oryginalnym przepisie z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" zaleca się dodanie jagód , czerwonych borówek lub agrestu. Dowolnie.
Smakuje najlepiej w dniu wypieku, można przechowywać w pudełku 1-2 dni, w zamrażarce 3 miesiące (rozmrożone ciasto podgrzewa się w temp 175 °C)
Składniki:
- 50 g drożdży
- 300 ml mleka o temp. pokojowej
- 200 g margaryny lub masła
- 1-1,2 litra mąki pszennej
- 75 ml cukru
- 1 jajko
- 50 g słodkich migdałów
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- 1 litr jagód, czerwonych borówek, agrestu
- 100 ml cukru
- 1 jajko
- cukier puder (niekoniecznie)
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Do mąki dodać drobno posiekany tłuszcz. Dodać cukier, jajko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Posypać cienką warstwą mąki, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Lekko zagnieść i rozwałkować około 2/3 ciasta na prostokąt 30x40 cm. Włożyć ciasto do nasmarowanej blachy. Ponakłuwać widelcem i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Resztę ciasta również zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Nastawić piec do temp. 220 (w oryginale) 225 °C.
Posiekać migdały do nadzienia. Wymieszać je z tarta bułką i cukrem. Ciasto posypać mieszanką, położyć owoce i posypać cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki. Ułożyć z nich dekoracyjną kratkę na owocach. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
Piec w dolnej części piekarnika przez 10 minut. Podnieść o 1 poziom i piec kolejne 10 minut.
Zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
czy nie jest to zbyt wysoka temperatura pieczenia? w wielu innych przepisach na ciasto drożdżowe podawana jest temperatura 17-180 stopni
OdpowiedzUsuńw oryginale jest 225 :)
OdpowiedzUsuń