Rukola. Samo ziółko ma bardzo aromatyczny, zdecydowany i gorzkawy smak i zapewne ta właściwość stanowi o tym, że łatwo można się do niej zrazić, albo zwyczajnie szybko się przejada. Doskonały dodatek do pizzy. Gości u mnie w kuchni od czasu do czasu i zawsze z dużym entuzjazmem wynajduję przepisy z wykorzystaniem onej- nie będące jedynie sałatką. Dobrze komponuje się z serami.W tej wersji nadaje zupie wyrazisty smak. Przepis z "Soup".
Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule, posiekane
- 650g ziemniaków, umytych lecz nie obranych, pokrojonych na kawałeczki wielkości ok 2 cm
- 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 l bulionu warzywnego
- kawałek Parmezanu (ok. 3x9 cm), pociętego na wąskie kawałeczki
- ok. 125g liści rukoli, drobno posiekanych
- świeży Parmezan, do posypania (listki rukoli do przybrania)
Wykonanie :
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i gotować kilka minut, mieszając od czau do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać ziemniaki, lekko posolić, przykryć garnek i gotować około 5 minut, często mieszając. Dodać czosnek i gotować jeszcze przez kilka minut.
Zalać całość bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać Parmezan i gotować około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Dodać rukolę, wymieszać i gotować jeszcze około 3-5 minut aż rukola zmięknie. Lekko ostudzić, zmiksować zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną świeżym Parmezanem.
Podawać posypaną świeżym Parmezanem.
Bardzo fajna i ciekawa ta zupa.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i ciekawa ta zupa.
OdpowiedzUsuńach uwielbiam przyrządzać zupy!!!!! są takie lekkie, smaczne i zdrowe!!!! przepis już zapisałam, bo i rukolę i parmezan uwielbiam!!!! mniami ... na jutro już mam obiadek, ale we wtorek przychodzi do mnie koleżanka, więc zupa będzie murowana!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, wszystko co lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe wykorzystanie rukoli, jadłem ją jedynie sałatkach i na pizzy właśnie.
OdpowiedzUsuńjuż czuję że posmakowałaby mi ta zupka:)))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy z serem.
OdpowiedzUsuńDziękujemy!