maja 31, 2011

farfalle w sosie carbonara z zielonym groszkiem

To danie zrobiło prawdziwą furorę wśród testujących. Banalne wykonanie, z klasycznym sosem, zielonym groszkiem i dodatkiem wędzonego boczku. Orzeźwiające za sprawą dodatku świeżych listków mięty. Przepis Jamiego Olivera.  Polecam !

Składniki:
  • 500 g makaronu farfalle
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 12 plasterków pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych na kawałki
  • 3 garście świeżo wyłuskanego lub mrożonego groszku
  • listki oberwane z 2 gałązek świeżej mięty
  • 2 garście świeżo startego parmezanu

Wykonanie:
Ugotować farfalle. W miseczce ubić jajko ze śmietaną, solą i pieprzem. W osobnym garnku usmażyć boczek (pancettę) na złocisty kolor, aż stanie się chrupiący.
Kiedy makaron będzie prawie gotowy, na ostatnie kilka minut wrzucić do niego groszek. Po ugotowaniu odlać farfalle, pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Włożyć makaron do garnka z boczkiem i wmieszać większość pokrojonych listków mięty. 
Połączyć makaron z jajkiem ubitym ze śmietaną.Wymieszać i jeżeli trzeba dodać odrobinę wody z gotowania, aby nie był zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i pozostałymi listkami mięty. Od razu podawać.

9 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, aż mam ochotę pobiec do kuchni i zrobić...tylko brak mi groszku;/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niezwykle apetycznie! nic dziwnego, że testującym smakowały takie farfalle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie makarony. Niby kilka składników, a coś niezwykłego. I ta mięta...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne połączenie składników. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ten rodzaj makaronów. Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Jak się ładnie mięta komponuje :)

    OdpowiedzUsuń