aksamitna zupa ziemniaczana z dodatkiem pieczarek. Przepis z książki B. Markuza.
Przepis:
- 400 g ziemniaków
- duża porcja włoszczyzny
- 1 i 1/2 litra rosołu (drobiowego/wołowego)
- 150 g pieczarek
- łyżka masła
- surowe żółtko
- 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokrajać w drobną kostkę. Podobnie postąpić z włoszczyzną. Zalać wszystko gorącym rosołem i gotować, aż jarzyny będą miękkie, następnie zmiksować (lub przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem). Pieczarki pokrajać na cienkie plasterki, udusić pod przykryciem na maśle i dodać do zupy. Osolić, przyprawić szczypta utartej gałki muszkatołowej i pieprzem. Przed podaniem zupę "zaciągnąć' surowym żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką, podgrzać nie gotując, posypać drobno posiekana nacią pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz