czerwca 04, 2011

zupa ze szpinaku II

Oto wspaniała zupa ze szpinakiem. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że wykonał ją samodzielnie i bez mojej asysty, mój połówek. Genialny efekt zarówno w smaku jak i w samym kolorze :) Dużo lepsza od wersji poprzedniej z moich eksperymentów kilka postów wstecz. Ja zajęłam się jedynie uwieńczeniem dzieła - obfotografowaniem. Polecam !


Składniki:
  • 50 g masła
  • 1 cebula średniej wielkości, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone / drobno pokrojone
  • 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony na małe kawałki 
  • 450 ml bulionu z kurczaka / warzywnego
  • 600 ml mleka
  • 450 g średniego szpinaku, drobno poszatkowanego
  • sok z połówki cytryny
  • świeżo starta gałka muszkatołowa, do przyprawienia
  • 3 łyżki śmietanki do dekoracji
Wykonanie:
Pogrzać masło w głębokim rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, następnie smażyć przez ok. 5 minut. Wrzucić do rondla ziemniaki i gotować ok. 1 minuty. Wlać bulion i gotować około 1 minut, do momentu aż ziemniaki zaczną się gotować.Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, dodać połowę szpinaku i sok z cytryny. Przykryć rondel i gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Zupę zmiksować. Dodać resztę szpinaku i ponownie zmiksować całość. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Udekorować śmietanką. 



Czas na szpinak!

15 komentarzy:

  1. uwielbiam szpinak, więc pewnie wypróbuję i w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinakowej nie miałam okazji jeść czas to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przynać,że mimo, iż jestem szpinakożercą, to zupy z tej roślinki jeszcze nigdy nie jadłam. Będzie tzreba to zmienić :) Twoja (a właściwie Twojego Połówka;) wgląda baaardzo apetycznie!
    dodaję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdolnego masz polowka, nie ma co! Zupka wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna zupa - piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  6. mnie ostatnio połówek zaskoczył kremem ze szparagów, więc jakie to miłe uczucie. Przepis na zupę zapisuję, bo szpinak uwielbiamy :) Zapraszam też do konkursu do mnie! Ta zupka jest do niego idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny ma kolor :) Aż kusi, żeby wziąść łyżkę i zacząć ją jeść :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Szpinak lubię w każdej postaci a taka zupa wydaje mi się fajnym pomysłem na "szpinakowe resztki" czyli liście, które już nie są pierwszej urody ale nadal dobre.. pozdrawiam!

    ps. mój Pan sam nie gotuje, umie za to odgrzać pizzę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne zdjęcia.
    i wspaniała zupa. ma taki
    energetyzujący, wakacyjny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna zupa!
    Przepiekny kolor, i przepiekna zielona kompozycja na zdjeciu :)

    Dodaje bloga do ulubionych \z prawdziwa przyjemnoscia!!`\

    Sciskam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniami!!!!! uwielbiam kobiety, które nakręcone są kulinarnie!!!! Każdy przepis postaram się wdrożyć w nasz domowy jadłospis!!! Bardzo fajny blog!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. na ile porcji przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  13. dla 2 bardzo wygłodniałych osób :)

    OdpowiedzUsuń