sierpnia 01, 2010

ciasto z brzoskwinią i jagodami


przepis znaleziony tutaj, bardzo proste w wykonaniu, polecam :)
a tu wklejam jeszcze wczorajsze kadry z mojego letniego ogrodu
 

Składniki:
  • 140g miękkiego masła
  • 140g cukru
  • 3 duże lub jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300-400 g owoców (u mnie 2 duże brzoskwinie i 5 łyżek jagód)
  • 1 łyżka cukru do posypania
 

Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć. Brzoskwinie pokroić w cząstki.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, miksując dodawać po jednym jajku, następnie wsypywać po 2-3 łyżki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Zmiksować krótko, do połączenia składników.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 23x23 cm), ułożyć owoce.
Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać cukrem.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ciasto przetestowane w większym gronie - średnia ocena 10/10 :)
Pycha ;)
Z.