zupa, która konsystencją bardziej przypomina potrawę jednogarnkową. Lubię takie treściwe, gęste zupy, w których łyżka stoi :) Kolejna mocno rozgrzewająca i sycąca potrawa, w sam raz na zimowy obiad. Z podanych składników wychodzi spory garnek, na 8-10 osób. smacznego :)
Składniki (8 osób):
- 2 łyżki masła
- 2 cebule, posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałeczki
- 1 papryka zielona, pokrojona na małe kawałki
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 kg piersi drobiowych, pokrojonych na małe kawałki
- 1/4 kubka mąki
- 2 puszki pomidorów, krojonych
- 4 kubki bulionu drobiowego
- 2 kubki wody
- 1 kubek ryżu długoziarnistego(nie gotowanego)
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 2 listki laurowe
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, seler, paprykę, czosnek i kawałki kurczaka. Gotować około 10 minut, mieszając od czasu do czasu .
Posypać mąką, wymieszać, gotować około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mąka nabierze lekko brązowego koloru.
Dodać reszt składników, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 25 minut. aż ryż będzie miękki a kurczak nie będzie różowy w środku. Mieszać od czasu do czasu.
Wyjąć liście laurowe.