lekkie, puchate bułeczki, łatwe w przyrządzaniu i bardzo efektowne. Najlepsze w dniu wypieku. Smakują wyśmienicie nawet z samym masłem. Można zamrozić, najlepiej tego samego dnia; po wyjęciu z zamrażarki wyłożyć na blachę na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przepis z "Vademecum domowego wypieku pieczywa"
Składniki:
rozczyn:
- 20 g drożdży
- 400 ml letniego mleka
- 300 g mąki pszennej
rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Zagnieść ciasto i pozostawić na godzinę, by rozczyn zaczął fermentować
- 50 g masła o temp. pokojowej
- 10 g soli morskiej
- 20 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła do posmarowania ciasta
- łyżka maku lub ok 100 ml startego sera do posypania
Wykonanie:
Wymieszać składniki z rozczynem, zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozsmarować masło na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Odwrócić delikatnie ciasto i lekko rozwałkować.
Wyciąć ok. 15 trójkątów i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Posmarować woda i posypać makiem lub serem. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 250 °C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wodą i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 12 minut. Studzić na kratce.