chleb z pomidorami pachnący bazylią, z dodatkiem oliwek; polecam wszystkim chlebomaniakom; przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa"
Składniki (2 sztuki, u mnie 1 duży):
- 300 ml krojonych pomidorów z puszki
- 20 g drożdży
- 600-700 ml mąki pszennej
- pół pęczka bazylii, posiekanej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 g soli morskiej
- ok. 100 ml czarnych oliwek według uznania, pokrojonych
- 3-4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone
- oliwa z oliwek do posmarowania
Wykonanie:
Wymieszać pomidory z puszki z drożdżami i połową mąki, odstawić na godzinę, by zaczęły fermentować. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwek i suszonych pomidorów. Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, dodać do ciasta oliwki i suszone pomidory. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Z cista uformować 2 okrągłe bochenki, położyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Podczas wyrastania kilkakrotnie smarować chleb oliwą.Chleb naciąć na krzyż, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.