Smaczny i prosty chleb, w oryginalnym przepisie pieczemy 2 bochenki, u mnie jeden duży. Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa".
Składniki:
- 30 g drożdży
- 400 ml letniej wody
- 20 g oleju rzepakowego
- 300g zakwasu z mąki żytniej
- 20 g soli
- 200 g jasnej mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- łyżka stołowa octu jabłkowego
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez 8-10 minut i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Uformować z ciasta bochenek (lub 2 bochenki) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (mój wyrastał w koszyku).
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 °C.
Włożyć chleb do piekarnika. Spryskać spód piekarnika woda zamknąć drzwiczki. Obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce.