listopada 07, 2010

chleb z pesto i parmezanem


aromatyczny chleb, który najlepiej smakuje jako dodatek do zupy pomidorowej, sałatki z pomidorów, ale sam jest równie pyszny (właśnie w takiej postaci został pochłonięty w całości przez 3 osoby za jednym posiedzeniem); oryginalny przepis pochodzi z fantastycznej książki "365 recetas de pan" Anne Sheasby


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej, najlepiej typ 650, może być 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 300 ml ciepłej wody
  • około 3 łyżek zielonego pesto
  • 40 g parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
  • okrągła forma do pieczenia 23 cm średnicy
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę i sól, dodać drożdże oraz cukier. Wlać wodę i wymieszać. Wymieszaną masę wyrobić na blacie posypanym mąką aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (około 7 minut). Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (u mnie niewiele ponad 1 godzinę). 
Wysmarować okrągłą formę do pieczenia masłem. 
Wyłożyć wyrośniętą masę na blat posypany mąką, rozwałkować lub rozciągnąć na prostokąt około 40x28 cm. Posmarować powierzchnię pesto i posypać równomiernie parmezanem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku (jak roladę); pokroić na około 16 równych części. Ułożyć wszystkie części ciasno obok siebie w nasmarowanej formie. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C. 
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec 30-35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. 

października 31, 2010

chleb pomidorowy


chleb z pomidorami pachnący bazylią, z dodatkiem oliwek; polecam wszystkim chlebomaniakom; przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa"

Składniki (2 sztuki, u mnie 1 duży):
  • 300 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 20 g drożdży
  • 600-700 ml mąki pszennej
  • pół pęczka bazylii, posiekanej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 g soli morskiej
  • ok. 100 ml czarnych oliwek według uznania, pokrojonych
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone
  • oliwa z oliwek do posmarowania 
 

 Wykonanie: 
Wymieszać pomidory z puszki z drożdżami i połową mąki, odstawić na godzinę, by zaczęły fermentować. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwek i suszonych pomidorów. Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, dodać do ciasta oliwki i suszone pomidory. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Z cista uformować 2 okrągłe bochenki, położyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Podczas wyrastania kilkakrotnie smarować chleb oliwą.Chleb naciąć na krzyż, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
 

zupa pomarańczowo-dyniowa


przepis włoski na zupę z dyni o kremowej konsystencji; pomarańcza dodaje tutaj szczególnego smaku


Składniki (dla 4-6 osób):
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w dużą kostkę
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, podgrzanego
  • sok i skórka starta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki świeżego tymianku (dałam suszony)
  • sól, pieprz
  • 150 ml mleka (pełnego)
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dusić około 3 minut aż będzie miękka. Dodać czosnek i dynię, dusić przez 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć otartą skórkę i 2 łyżki tymianku, podgrzewać około 20 minut aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem. Zmiksowaną wlać do garnka i rozprowadzić mlekiem. Całość podgrzewać 2-3 minuty, nie gotować. Podawać ze świeżym chlebem.


zupa bierze udział w akcji Festiwal Dyni

października 30, 2010

kolorowa surówka z dyni


surowa dynia w kolejnej surówkowej odsłonie wg E. Aszkiewicz; lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca

Składniki:
  • 20 dag dyni, obranej ze skórki, startej na tarce o dużych oczkach
  • duże jabłko, obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone na cienkie paseczki (nie ścieramy na tarce bo rozrzedzi sałatkę)
  • duży, twardy pomidor, obrany ze skórki i wydrążony z pestek, obrany na drobne kawałeczki
  • 1/2 szklanki dietetycznego majonezu
  • sok z całej cytryny
  • cukier puder
  • sól, pieprz,
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
 Do salaterki dodajemy majonez, sok z cytryny, łyżeczkę cukru pudru; mieszamy. Dodajemy pomidor i dynię; mieszamy. Dodajemy jabłko, całość łączymy, posypujemy koperkiem.


surówka bierze udział w akcji Festiwal Dyni

omlet z pomidorami i bazylią


śniadaniowa propozycja jajeczno-pomidorowo-bazyliowa :)  omlet zawiajny


Składniki (2 osoby):
  • 6 jajek
  • 2 średnie pomidory, sparzonych (zalanych wrzątkiem), następnie obranych ze skórki i wydrążonych z pestek
  • 6 listków bazylii, posiekanych
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Obrane i wypestkowane pomidory kroimy na małe kawałeczki; na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory, dusimy około 20 minut na bardzo małym ogniu, pod koniec dodajemy sól i pieprz. Jajka wbijamy do miseczki(po 3 na omlet), rozbijamy widelcem; na patelni telonowej i średnicy około 20 cm rozgrzewamy odrobinę masła, wlewamy omlet w ten sposób aby rozpłynął się po całym dnie patelni, zgarniamy widelcem brzegi omletu do środka. Smażymy krótko z jednej strony, zgarniamy jeden brzeg i zawijamy do połowy, kładziemy pomidory, dodajemy posiekana bazylię i ponownie zawijamy. 

sos pieczarkowy luksusowy


wspaniały sos pieczarkowy, superłatwy w wykonaniu, do podania od razu, raczej nie nadaje się do przechowywania i odgrzewania,  z przepisu "Kuchnia Polska" E. Aszkiewicz.


Składniki (6 porcji):
  • 30 dam małych pieczarek (ważne, żeby były małe!), opłukanych, obsuszonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka gęstej śmietany
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki podsmażamy na maśle, około 5 minut, często potrząsając rondlem, do równomiernego zrumienienia. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. W mleku rozprowadzamy mąkę, tak aby nie było grudek, łączymy ze śmietaną, lekko ubijamy i zalewamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, trzymamy na ogniu około 3 minut (nie dłużej) tak by mąka straciła smak surowizny. Podajemy od razu.

babka z ziemniaków


ziemniaki zapiekane bez wcześniejszego gotowania czyli minimum wysiłku, za to z jakim efektem! Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, z dodatkiem pikantnego sosu (grzybowego, pieczarkowego, myśliwskiego) lub jajecznicą na boczku i sezonową surówką; przepis E. Aszkiewicz


 Składniki (4 porcje): 
  • 8-10 dużych ziemniaków(ok. 1 kilograma), utartych na tarce o drobnych oczkach, odsączonych (mają być prawie suche)
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki gorącego, niezrumienionego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy (na babkę)
Wykonanie:
 Nastawiamy piekarnik (piekłam w 200 °C). Do ziemniaków dodajemy jajka, cebulę i czosnek, mąkę, przyprawy, całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy; polewamy obficie ciepłym masłem, wstawiamy do piekarnika na 30- 55 minut (piekłam godzinę). Podajemy gorącą.

zupa krem z pieczarek


krem z pieczarek bez miksowania składników, czyli nietypowo i wykwintnie; ważne, żeby użyte pieczarki były małe i "zamknięte"; przepis pochodzi z książki E. Aszkiewicz, polecam !


Składniki (na 8 porcji):
  • 70 dag małych pieczarek, dokładnie umytych, osuszonych
  • duża cebula, rozbita w malakserze/mikserze na drobniutkie kawałeczki
  • 2 l esencjonalnego rosołu z kurczaka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka śmietany kremowej
  • posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę zasmażamy na maśle do zeszklenia. Wrzucamy pieczarki często mieszamy, chwile zasmażamy (aż nabiorą złocistej barwy), zalewamy 2 szklankami rosołu, gotujemy około 20 minut do miękkości pieczarek. W czasie gotowania można lekko doprawić, wedle uznania. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy; mąkę łączymy z zimnym mlekiem i mieszamy aby nie było grudek, dodajemy do zupy i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, łączymy ze śmietaną (lekko ubitą trzepaczką, albo widelcem). Krem podajemy gorący, posypany natką pietruszki.

października 27, 2010

chleb z dynią, ziarnami


Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką kolejnej fantastycznej książki: "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Po pierwszym przekartkowaniu stwierdziłam, że przetestuję wszystkie przepisy. Piękne zdjęcia, świetne przepisy. Idąc za ciosem premierowo upiekłam chleb z ziarnami dyni na zakwasie i drożdżach. Lubię takie chleby, z dużą ilością nasion, pestek czy orzechów. Chleb łatwo się wyrabia i szybko rośnie.

Składniki (2 sztuki):
  • 15 g drożdży, świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • ok 150 g mąki pszennej (dałam typ 650)

  • 200 g drobno zmielonej mąki żytniej
  • 75 g grubo zmielonej mąki żytniej
  • 45 g siemienia lnianego
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 25 g nasion dyni + garść do posypania
  • 20 g żytniego zakwasu
  • 10 g soli morskiej
  • 5 g roztopionego masła
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, wymieszać z mąką. Zostawić na godzinę, by rozczyn zaczął fermentować.
Wymieszać wszystkie składniki z rozczynem i dobrze zagnieść. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut i ponownie lekko wyrobić. Uformować 2 bochenki i posypać nasionami dyni. Położyć na natłuszczonej blasze, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 250  °C, spryskać spód piekarnika wodą, obniżyć temperaturę do 200 °C, piec chleb około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
 


chleb bierze udział w akcji Festiwal Dyni

surówka z dyni


 lekko kwaskowata surówka z dyni z majonezem, polecam ! Przepis z książki E. Aszkiewicz "Kuchnia Polska". W oryginale z rodzynkami, jednak wciąż nie jestem do nich przekonana ;)

Składniki:
  • 30 dag dojrzałej dyni, utartej na tarce z dużymi otworami
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • [rodzynki, zalane i wymoczone w koniaku/winiaku]
  • 10 śliwek węgierek (bez pestek), pokrojonych w paseczki
  • 3/4 szklanki dietetycznego majonezu
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  •  sól, biały pieprz
  • garść migdałów , sparzonych i obranych z łupinek, niezbyt drobno posiekanych
Wykonanie:
[opcjonalnie rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy] Dynię oprószamy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone śliwki [ewentualnie dodajemy rodzynki], majonez i przyprawy, mieszamy, odkładamy w chłodne miejsce na 20 minut. Podajemy posypana migdałami.  


surówka bierze udział w akcji Festiwal Dyni

zupa z dyni ekspresowa


Eksploatuję dynię i testuję nowe przepisy, szczęśliwie jeszcze z pozytywnym skutkiem :) Kolejna odsłona zupy z dyni, może nie tak rewelacyjna jak poprzednia (bułgarska), chociaż bardzo smaczna. Ekspresowa w wykonaniu, ujmująca w prostocie. Przepis z B. Markuza" Zupy".  

Składniki:
  • 50 dag dyni, obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w kostkę
  • łyżeczka margaryny
  • łyżeczka masła
  • 1l esencjonalnego rosołu
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie:
 Dynię ugotować w niewielkiej ilości wody, dodając margarynę, posolić. Gdy dynia będzie zupełnie miękka, zmiksować lub przetrzeć przez sito, wlać rosół, posolić, dodać szczyptę cukru. Dodac surowe masło, podawać z grzankami.



zupa bierze udział w akcji Festiwal Dyni

chleb z dynią


Kolejna próba dyniowa. Tym razem pierwszy chleb z dodatkiem warzywnym. Dynia nie jest mocno wyczuwalna w smaku za to chlebek ma piękny kolor i dłużej utrzymuje świeżość (podobno! - ze względu na to, że został pochłonięty w kilkanaście minut, nie mogłam się o tym przekonać). To jest chyba najlepsza rekomendacja. Przepis pochodzi z książki. M. Zielińskiej ""Domowa piekarnia".


Składniki:
  • 250 g puree z dyni
  • 400 g mąki pszennej typ 550 lub 650  (dałam 650)
  • 10 g drożdży świeżych
  • 50-70 g wody
  • 1 łyżka brązowego cukru bądź miodu (dałam cukier)
Wykonanie:
  Świeżą dynię, po usunięciu skóry i pestek, pokroić na kawałki, podlać kilkoma łyżkami wody i ugotować do miękkości. Wodę odlać, dynię rozgnieść i wymieszać na puree. 
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, odrobinę mąki, wody i odstawić na 10 minut. Zaczyn drożdżowy połączyć z reszta mąki, dynią i solą. Może się zdarzyć, że przecier dyniowy był bardzo wilgotny, wtedy nie będzie konieczne dodawanie większej ilości wody. W przeciwnym razie dodawać po łyżce w trakcie wyrabiania. Ciasto wyrobić na gładką masę, szczelnie przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 2 h lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, rozciągnąć na blacie, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba, posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Piekłam na kamieniu ułożonym na najniższym stopniu piekarnika, 30 min. Studzić na kratce.



chleb bierze udział w akcji Festiwal dyni

października 25, 2010

ciasto dyniowo marchewkowe


moje pierwsze podejście do tzw. ciasta warzywnego. Nieskomplikowany przepis, jednak radzę uważać na sposób wyrabiania/pieczenia gdyż łatwo o zakalec.Zmiksowane warzywa można podgotować i ja następnym razem tak zrobię. Ciasto jest wilgotne i ma specyficzny smak z nutą goryczki. Przepis pochodzi z tej strony 


Składniki:
  • 4 białka
  • 150 g dyni zmiksowanej/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
  • 4 marchewki zmiksowane/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
  • 1/2 szklanki oleju kukurydzianego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki (w oryginale mąki już z proszkiem, zrobiłam wg zaleceń z tej strony)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • odrobina goździków zmielonych lub przyprawy korzennej
  • odrobina imbiru
  • starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Odstawiamy. W sokowirówce wyciskamy dynię i marchew (z braku onego zmiksowałam w robocie z odrobiną wody), powinno wyjść w sumie około szklanki "soku". W misce mieszamy "sok" z warzyw, oliwę, skórkę z cytryny, cukier, mieszamy; dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy, uważając, żeby nie opadły. Wlewamy ciasto do formy (np. do babki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Jeżeli zauważymy, że ciasto zbytnio się przypieka, z wierzchu przykrywamy folią aluminiową.


Ciasto bierze udział w akcji Festiwal dyni

bułgarska zupa z dyni


 obchodziłam tę dynię z każdej strony; dumałam, szukałam premierowego przepisu; jej smak zawsze kojarzył mi się z marynowanym dodatkiem do drugiego dania i w takiej formie niespecjalnie przypadł mi do gustu. Przepis, który poszedł na pierwszy ogień, okazał się strzałem dziesiątkę. Zupa bułgarska z dyni, z dodatkiem papryki i ryżu, gęsta, aromatyczna wchodzi bezapelacyjnie do mojego ulubionego zestawu obiadowego. Jest zresztą na tyle syta, że z powodzeniem może służyć jako danie główne. W odróżnieniu od większości dyniowych zup (kremów), tutaj nie miksujemy składników,  za to pozwalamy rozkoszować się podniebieniu kawałkami dyni. Szybka i nieskomplikowana w przyrządzaniu. Smakuje wybornie z utartym serem o ostrym smaku i ciepłymi grzankami. Przepis pochodzi z książki Biruta Markuza "Zupy". Podawać od razu (ze względu na ryż, który pęcznieje w zupie). 
 

Składniki:
  • 35 dag obranej dyni, pokrojonej na kawałki
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • duży strąk czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ryżu, umytego, suchego (polecam dać odrobinę mniej)
  • 1,5 l rosołu z kostki
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • pół szklanki śmietany lub kubek jogurtu (dałam jogurt)
  • sól
Wykonanie:
Do głębokiego garnka wlać oliwę, silnie podgrzać, dodać paprykę i cebulę. Gdy papryka i cebula się zarumienią, wsypać ryż i mieszać drewnianą łyżką aż ryż lekko zżółknie. Dodać dynię, chwilę przesmażyć i wlać rosół. Gotować około 20 min. na średnim ogniu, posolić, dodać paprykę w proszku; tuż przed podaniem doprawić ketchupem i śmietaną/jogurtem. osobno w miseczce podać żółty ser o ostrym smaku i ciepłe grzanki.
 

zupa bierze udział w akcji Festiwal dyni