listopada 11, 2010

chleb ziołowy z serem cheddar

testowałam kolejny przepis z książki Anne Sheasby w wersji hiszpańskiej "365 recetas de pan" i nie zawiodłam się; pachnący ziołami prowansalskimi, z kawałkami sera w środku-nic dodać nic ująć; chleb rozpływa się w ustach
 a dodatkowo ma piękny kształt warkocza 


 Składniki (1 warkocz):
  • 450 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g (opakowanie) suchych drożdży
  • 85 sera cheddar, startego na tarce 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 150 ml mleka, letniego i odrobinę dodatkowo do posmarowania
  • ok. 150 ml wody, letniej
Wykonanie:
Wsypać do miski mąkę, dodać sól, drożdże, ser  i zioła prowansalskie; wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mleko i wodę; wymieszać aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Na blacie oprószonym mąką wy łożyć masę i  wyrabiać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej tekstury (u mnie kilka minut). Uformować kulę, włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i ostawić do wyrośnięcia aż powoi swoją objętość.
Wyłożyć wyrośniętą masę na blat oprószony mąką, podzielić na 2 równe części; z obu połówek zrobić długi rulon, położyć obok siebie, złączyć końcówkami z jednej strony i przekładać jeden rulon pod drugim (na kształt warkocza); złączyć końcówki. Położyć na blasze wysmarowanej masłem (wyłożonej papierem do pieczenia / podkładką silikonową) i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na około 30 minut. 
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 °, posmarować wierzch odrobiną mleka (przy pomocy pędzelka kuchennego); piec 35-45 minut (u mnie 45 min.) do momentu aż chleb nabierze złocistej barwy a ostukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzić na kratce. 

kalafiorowa zupa krem z orzechami



dzisiaj przy okazji gimnastykowania się przy pieczeniu chleba miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś nieskomplikowanego przepisu na treściwą zupę. Wybór padł na kalafiorową, tym bardziej, że w przepisie mogłam wykorzystać zalegające w domu orzechy włoskie. 
jest gęsta, ma kremową konsystencję, bez dodatku śmietany, polecana dla amatorów raczej łagodnych smaków.


Składniki (na 4 osoby):
  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula, posiekana
  • 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (można dodać więcej, w zależności od wielkości kalafiora)
  • 450 ml mleka 
  • 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych 
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku i posiekane orzechy do przybrania (opcjonalnie) 
Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na "różyczki", umieścić w garnku, dodać posiekaną cebulę, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż kalafior będzie miękki. Dodać mleko i posiekane orzechy. Zmiksować blenderem/mikserem. Doprawić do smaku solą i pieprzem; ponownie doprowadzić do wrzenia.

listopada 08, 2010

chleb z orzechami i cynamonem


chleb z orzechami o słodkawym posmaku, pachnący cynamonem; najlepiej smakuje z samym masłem, dobrze komponuje się z dżemem lub marmoladą, przepis pochodzi z książki "365 recetas de pan"

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej (dałam typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 7 g (opakowanie) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta przyprawy korzennej
  • ok. 300 ml letniej wody
  • 200 g orzechów, rozdrobnionych
  • odrobina mleka do posmarowania chleba
Wykonanie:
Przesianą mąkę pszenną wymieszać z solą, drożdżami i mąką pszenną razową; wlać letnią wodę, wymieszać. Wyłożyć masę na blat oprószony mąką i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (u mnie 10 minut). Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką, dodać 140 g orzechów i wyrabiać aż do równomiernego rozdzielenia orzechów. Uformować kulę lub nadać kształt bochenka i umieścić na blasze, uprzednio posmarowanej tłuszczem (umieściłam na blasze wyłożonej silikonową matą). Odstawić na 45 minut lub do podwojenia objętości. 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 °C. Posmarować wierzch chleba mlekiem i posypać pozostałymi orzechami. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 °C. Piec jeszcze 20-25 minut do zbrązowienia skórki (postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk). Studzić na kratce.

zupa ogórkowa leningradzka


treściwa zupa ogórkowa z kawałkami warzyw z przepisu Biruta Markuza


 Składniki:
  • 5 dag masła/margaryny/oliwy
  • 2 marchewki, pokrojone w makaronik
  • 1 pietruszka (korzeń), pokrojona w makaronik
  • 1 por (biała część), pokrojony w makaronik
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 l wywaru z mięsa/bulionu  
  • 5 dag ryżu 
  • 50 dag ziemniaków, umytych, obranych w słupki
  • 15-20 dag ogórków kiszonych, pokrojone w cienkie plasterki
  • pół szklanki śmietany
  • liść laurowy
  • posiekana nać pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, por umyć, obrać, pokroić w makaronik. Cebulę dodać do warzyw, udusić w rondlu na tłuszczu 9około 3-5 minut). Zalać wywarem/bulionem, wsypać ryż i gotować. dodać ziemniaki do gotującej się zupy; Gdy ziemniaki zmiękną dodać listek laurowy i ogórki. Ugotowaną zupę przyprawić śmietaną, solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. 

ciasto dyniowe / bułki dyniowe


to ciasto (w efekcie końcowym forma przypomina bardziej ciasto niż bułki) jest niebezpiecznie smaczne :) je się odrywając kawałki; połączenie puree z dyni, cynamonu i orzechów - wspaniały przepis, znaleziony na tej stronie

Składniki:
ciasto/masa:
  • 1 opakowanie suchych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 1/4 filiżanki ciepłej wody
  • 3/4 filiżanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 filiżanki stopionej margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 filiżanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 filiżanki mąki
  • 1 łyżka oleju
nadzienie:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki schłodzonej margaryny
  • 1/3 filiżanki orzechów włoskich, posiekanych
lukier:
  • 3/4 filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać suche drożdże, ciepłą wodę, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodać dynię, mleko, stopioną margarynę i cukier. Lekko wymieszać. Dodać 2,3 filiżanki mąki, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszać ręcznie bądź mikserem aż ciasto nie będzie gładkie.
Ciasto wyrobić na podsypanej mąką stolnicy. Do wyrobienia ciasta użyć 3/4 filiżanki mąki. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i lekko klejące. Wyrabiać ok. 10 minut. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto przygnieść dłonią i odstawić na 5 minut.
W tym czasie wymieszać cukier biały i brązowy z cynamonem, mąką i margaryną. Widelcem wyrobić nadzienie aż do uzyskania kruszonki.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x25 cm. Rozprowadzić nadzienie równomiernie po całej powierzchni ciasta i posypać  posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Kroić na 3 cm kawałki. Ułożyć  w  okrągłej formie o średnicy ok. 23-24 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190oC. Piec ok. 20 minut do przyrumienienia. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i ekstraktu waniliowego przyrządzić lukier, polać nim ostygnięte ciasto.

listopada 07, 2010

clafoutis z brzoskwiniami

francuski odpowiednik puddingu - Clafoutis, tym razem z brzoskwiniami. W wersji jesiennej znakomicie sprawdzają się owoce z puszki. Wspaniale smakuje z lodami waniliowymi. Przepis Jamiego Olivera.

Składniki (6 porcji):
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 5 łyżek drobnego cukru trzcinowego
  • 450 ml mleka
  • 1 cała gałka muszkatołowa 
  • 50 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń (400 g)
  • (lody waniliowe)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 °C. Do miski z roztrzepanymi jajkami dodać mąkę, sól i 3 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić. W rondelku podgrzać mleko, letnie wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Zetrzeć 1/.4 gałki muszkatołowej. Płytkie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połówki brzoskwiń (wcześniej dobrze odsączonych). Wierzch posypać kawałeczkami masła. 
Wstawić do piekarnika na ok 30 minut. Piec aż jajka się zetną, ale ciasto nie będzie jeszcze zbyt zwarte. Po wyjęciu posypać resztką cukru trzcinowego.

zupa z zapiekanych pomidorów z makaronem


zupa bardzo prosta w wykonaniu; warzywa zapiekamy w piekarniku, następnie gotujemy kilka minut, miksujemy i gotowe. 



Składniki (2-3 osoby):
  • 450 g dojrzałych pomidorów, przepołowionych
  • 1 strąk dużej, czerwonej papryki, oczyszczonej z nasion, podzielonej na ćwiartki
  • 1 duża czerwona cebula, podzielona na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • szczypta cukru
  • filiżanka makaronu (drobnego, do zupy)
  • sól, pieprz
  • liście świeżej bazylii
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190 °C. Wyłożyć pomidory, paprykę, cebulę, czosnek w dużej formie / blasze do zapiekania i skropić oliwą z oliwek. Zapiekać 30-40 minut obracając kilka razy podczas pieczenia, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystkie warzywa w robocie kuchennym/mikserze/blenderze, dodając szklankę bulionu. Przelać przez sito. Dodać resztę bulionu, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować około 8 minut ( w zależności od czasu podanego na opakowaniu). Doprawić solą i pieprzem, podawać z listkami bazylii.

chleb z pesto i parmezanem


aromatyczny chleb, który najlepiej smakuje jako dodatek do zupy pomidorowej, sałatki z pomidorów, ale sam jest równie pyszny (właśnie w takiej postaci został pochłonięty w całości przez 3 osoby za jednym posiedzeniem); oryginalny przepis pochodzi z fantastycznej książki "365 recetas de pan" Anne Sheasby


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej, najlepiej typ 650, może być 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 300 ml ciepłej wody
  • około 3 łyżek zielonego pesto
  • 40 g parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
  • okrągła forma do pieczenia 23 cm średnicy
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę i sól, dodać drożdże oraz cukier. Wlać wodę i wymieszać. Wymieszaną masę wyrobić na blacie posypanym mąką aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (około 7 minut). Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (u mnie niewiele ponad 1 godzinę). 
Wysmarować okrągłą formę do pieczenia masłem. 
Wyłożyć wyrośniętą masę na blat posypany mąką, rozwałkować lub rozciągnąć na prostokąt około 40x28 cm. Posmarować powierzchnię pesto i posypać równomiernie parmezanem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku (jak roladę); pokroić na około 16 równych części. Ułożyć wszystkie części ciasno obok siebie w nasmarowanej formie. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C. 
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec 30-35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. 

października 31, 2010

chleb pomidorowy


chleb z pomidorami pachnący bazylią, z dodatkiem oliwek; polecam wszystkim chlebomaniakom; przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa"

Składniki (2 sztuki, u mnie 1 duży):
  • 300 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 20 g drożdży
  • 600-700 ml mąki pszennej
  • pół pęczka bazylii, posiekanej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 g soli morskiej
  • ok. 100 ml czarnych oliwek według uznania, pokrojonych
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone
  • oliwa z oliwek do posmarowania 
 

 Wykonanie: 
Wymieszać pomidory z puszki z drożdżami i połową mąki, odstawić na godzinę, by zaczęły fermentować. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwek i suszonych pomidorów. Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, dodać do ciasta oliwki i suszone pomidory. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Z cista uformować 2 okrągłe bochenki, położyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Podczas wyrastania kilkakrotnie smarować chleb oliwą.Chleb naciąć na krzyż, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
 

zupa pomarańczowo-dyniowa


przepis włoski na zupę z dyni o kremowej konsystencji; pomarańcza dodaje tutaj szczególnego smaku


Składniki (dla 4-6 osób):
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w dużą kostkę
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, podgrzanego
  • sok i skórka starta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki świeżego tymianku (dałam suszony)
  • sól, pieprz
  • 150 ml mleka (pełnego)
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dusić około 3 minut aż będzie miękka. Dodać czosnek i dynię, dusić przez 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć otartą skórkę i 2 łyżki tymianku, podgrzewać około 20 minut aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem. Zmiksowaną wlać do garnka i rozprowadzić mlekiem. Całość podgrzewać 2-3 minuty, nie gotować. Podawać ze świeżym chlebem.


zupa bierze udział w akcji Festiwal Dyni

października 30, 2010

kolorowa surówka z dyni


surowa dynia w kolejnej surówkowej odsłonie wg E. Aszkiewicz; lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca

Składniki:
  • 20 dag dyni, obranej ze skórki, startej na tarce o dużych oczkach
  • duże jabłko, obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone na cienkie paseczki (nie ścieramy na tarce bo rozrzedzi sałatkę)
  • duży, twardy pomidor, obrany ze skórki i wydrążony z pestek, obrany na drobne kawałeczki
  • 1/2 szklanki dietetycznego majonezu
  • sok z całej cytryny
  • cukier puder
  • sól, pieprz,
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
 Do salaterki dodajemy majonez, sok z cytryny, łyżeczkę cukru pudru; mieszamy. Dodajemy pomidor i dynię; mieszamy. Dodajemy jabłko, całość łączymy, posypujemy koperkiem.


surówka bierze udział w akcji Festiwal Dyni

omlet z pomidorami i bazylią


śniadaniowa propozycja jajeczno-pomidorowo-bazyliowa :)  omlet zawiajny


Składniki (2 osoby):
  • 6 jajek
  • 2 średnie pomidory, sparzonych (zalanych wrzątkiem), następnie obranych ze skórki i wydrążonych z pestek
  • 6 listków bazylii, posiekanych
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Obrane i wypestkowane pomidory kroimy na małe kawałeczki; na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory, dusimy około 20 minut na bardzo małym ogniu, pod koniec dodajemy sól i pieprz. Jajka wbijamy do miseczki(po 3 na omlet), rozbijamy widelcem; na patelni telonowej i średnicy około 20 cm rozgrzewamy odrobinę masła, wlewamy omlet w ten sposób aby rozpłynął się po całym dnie patelni, zgarniamy widelcem brzegi omletu do środka. Smażymy krótko z jednej strony, zgarniamy jeden brzeg i zawijamy do połowy, kładziemy pomidory, dodajemy posiekana bazylię i ponownie zawijamy. 

sos pieczarkowy luksusowy


wspaniały sos pieczarkowy, superłatwy w wykonaniu, do podania od razu, raczej nie nadaje się do przechowywania i odgrzewania,  z przepisu "Kuchnia Polska" E. Aszkiewicz.


Składniki (6 porcji):
  • 30 dam małych pieczarek (ważne, żeby były małe!), opłukanych, obsuszonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka gęstej śmietany
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki podsmażamy na maśle, około 5 minut, często potrząsając rondlem, do równomiernego zrumienienia. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. W mleku rozprowadzamy mąkę, tak aby nie było grudek, łączymy ze śmietaną, lekko ubijamy i zalewamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, trzymamy na ogniu około 3 minut (nie dłużej) tak by mąka straciła smak surowizny. Podajemy od razu.

babka z ziemniaków


ziemniaki zapiekane bez wcześniejszego gotowania czyli minimum wysiłku, za to z jakim efektem! Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, z dodatkiem pikantnego sosu (grzybowego, pieczarkowego, myśliwskiego) lub jajecznicą na boczku i sezonową surówką; przepis E. Aszkiewicz


 Składniki (4 porcje): 
  • 8-10 dużych ziemniaków(ok. 1 kilograma), utartych na tarce o drobnych oczkach, odsączonych (mają być prawie suche)
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki gorącego, niezrumienionego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy (na babkę)
Wykonanie:
 Nastawiamy piekarnik (piekłam w 200 °C). Do ziemniaków dodajemy jajka, cebulę i czosnek, mąkę, przyprawy, całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy; polewamy obficie ciepłym masłem, wstawiamy do piekarnika na 30- 55 minut (piekłam godzinę). Podajemy gorącą.

zupa krem z pieczarek


krem z pieczarek bez miksowania składników, czyli nietypowo i wykwintnie; ważne, żeby użyte pieczarki były małe i "zamknięte"; przepis pochodzi z książki E. Aszkiewicz, polecam !


Składniki (na 8 porcji):
  • 70 dag małych pieczarek, dokładnie umytych, osuszonych
  • duża cebula, rozbita w malakserze/mikserze na drobniutkie kawałeczki
  • 2 l esencjonalnego rosołu z kurczaka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka śmietany kremowej
  • posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę zasmażamy na maśle do zeszklenia. Wrzucamy pieczarki często mieszamy, chwile zasmażamy (aż nabiorą złocistej barwy), zalewamy 2 szklankami rosołu, gotujemy około 20 minut do miękkości pieczarek. W czasie gotowania można lekko doprawić, wedle uznania. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy; mąkę łączymy z zimnym mlekiem i mieszamy aby nie było grudek, dodajemy do zupy i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, łączymy ze śmietaną (lekko ubitą trzepaczką, albo widelcem). Krem podajemy gorący, posypany natką pietruszki.

października 27, 2010

chleb z dynią, ziarnami


Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką kolejnej fantastycznej książki: "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Po pierwszym przekartkowaniu stwierdziłam, że przetestuję wszystkie przepisy. Piękne zdjęcia, świetne przepisy. Idąc za ciosem premierowo upiekłam chleb z ziarnami dyni na zakwasie i drożdżach. Lubię takie chleby, z dużą ilością nasion, pestek czy orzechów. Chleb łatwo się wyrabia i szybko rośnie.

Składniki (2 sztuki):
  • 15 g drożdży, świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • ok 150 g mąki pszennej (dałam typ 650)

  • 200 g drobno zmielonej mąki żytniej
  • 75 g grubo zmielonej mąki żytniej
  • 45 g siemienia lnianego
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 25 g nasion dyni + garść do posypania
  • 20 g żytniego zakwasu
  • 10 g soli morskiej
  • 5 g roztopionego masła
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, wymieszać z mąką. Zostawić na godzinę, by rozczyn zaczął fermentować.
Wymieszać wszystkie składniki z rozczynem i dobrze zagnieść. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut i ponownie lekko wyrobić. Uformować 2 bochenki i posypać nasionami dyni. Położyć na natłuszczonej blasze, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 250  °C, spryskać spód piekarnika wodą, obniżyć temperaturę do 200 °C, piec chleb około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
 


chleb bierze udział w akcji Festiwal Dyni