maja 15, 2011

śródziemnomorska zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

prosta w wykonaniu, orzeźwiająca w smaku zapiekanka, z dodatkiem suszonych pomidorów, mozzarelli i parmezanu - idealna propozycja na kolację. Inspiracja pochodzi z tej strony.



Składniki (około 8 porcji):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane/zmiażdżone
  • 1 szklanka ryżu basmati 
  • 1 3/4 szklanki bulionu z kury
  • 420 g tuńczyka z puszki w oliwie, odsączonego, rozdrobnionego
  • 120 g (około 1/2 szklanki) suszonych pomidorów, odsączonych, drobno posiekanych
  • 200 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałeczki
  • 50 g parmezanu, startego 
  • 100 g liści świeżego szpinaku, posiekanego
  • 3 jajka
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w garnku. Dodać cebulę i czosnek.Gotować na małym ogniu około 8 minut, często mieszając. Zwiększyć ogień i dodać ryż. Gotować 1 minutę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień a następnie gotować przez 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Zawartość wsypać do miski i odstawić na kilkanaście minut do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 190 °C. Wysmarować formę masłem (ok 6 cm wysokości i 20 cm średnicy). Do mieszkanki z ryżem dodać tuńczyka, pomidory, sery, szpinak i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać. Przesypać całość do uprzednio wysmarowanej formy. Piec około 40 -50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie ok 10 minut.  

ślimaki z szynką i szpinakiem

ślimaki / zawijasy to łatwa w przygotowaniu, smaczna i efektowna przekąska. Niezależnie od tego jak koślawe kształtem wyjdą, będą wyglądały bardzo apetycznie. Wypełnienie można modyfikować: zamiast musztardy warto dodać pesto czerwone lub zielone, natomiast gruyere zastąpić parmezanem. Przepis pochodzi z książki "365 recetas de pan"





Składniki (około 14 ślimaków):
  • 220 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • około 150 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 80-90 g szynki (np.wędzonej), drobno pokrojonej
  • 20-30 g liści szpinaku, poszatkowanych
  • 80-90 g sera gruyere, startego na tarce

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 °C. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, dodać masło i wymieszać wszystkie składniki. Zrobić wgłębienie w środku i wlać mleko, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Wyłożyć masę na blat oprószony mąką i wyrabiać na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 23 cm. Posmarować ciasto musztardą na całej długości .
Wymieszać w misce szynkę ze szpinakiem i serem. Wyłożyć mieszankę na uprzednio posmarowane ciasto.
Zawinąć całość (jak roladę), zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na ok. 14 kawałków. Wyłożyć ostrożnie wszystkie kawałki na 2 blachy. Piec około 10 - 15 minut, do momentu aż ślimaki będą miały złotawy kolor. Studzić na kratce.

zupa z ciecierzycy Jamiego Olivera

Zupa przypomina bardziej danie z makaronem. Jest to bardzo gęsta, sycąca potrawa z kuchni włoskiej. Fantastyczne danie, co kilkakrotnie podkreślił również mój połówek, który do tej pory nie był raczej adeptem podobnych wynalazków. Być może wygląd zupy nie przekonuje, ale szczerze zachęcam do przetestowania. Przepis pochodzi z książki propagatora zdrowego odżywiania i przeciwnika fast foodów J. Olivera: "Włoska wyprawa Jamiego". Polecam !


Składniki (4 porcje, u mnie 2):
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • oliwa
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu, drobno posiekane
  • 2 puszki ciecierzycy (po 400 g)
  • 500 ml bulionu z kurczaka 
  • 100 g drobnego makaronu do zupy
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść porwanych świeżych listków bazylii lub natki pietruszki do przybrania

Wykonanie:
Do rondla wlać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę, seler, czosnek oraz rozmaryn. Dusić pod przykryciem na maleńkim ogniu około 15-20 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić.
Ciecierzycę osączyć, opłukać pod zimna wodą i dodać do uduszonych warzyw. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 1/2 h, a następnie wyjąc łyżką cedzakową połowę ciecierzycy i odłożyć do miseczki.
Zupę (poza ciecierzyca odłożoną do miseczki) zmiksować blenderem, dodać odłożona wcześniej ciecierzycę i makaron, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż ciecierzyca i makaron będą miękkie.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozprowadzić ją niewielką ilością wrzątku. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Podawać skropioną oliwą. Posypać listkami bazylii.

zupa szpinakowa z rozmarynem

zachęcam do wypróbowania tego przepisu nawet najbardziej zagorzałych antyfanów szpinaku. Zupa jest przepyszna, a domownik, który wcześniej był przeciwnikiem tej szlachetnej rośliny zjadł oną nawet z dokładką w liczbie 2 ;) Wcześniej znienawidzony szpinak stał się inspiracją do samodzielnego przyrządzenia kolejnej wersji szpinakowej, ale o tym w innym poście :)



Składniki (4 osoby):
  • 3,5 łyżki masła
  • około 120 gram cebuli, drobno poszatkowanej
  • 150 gram ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 szklanki bulionu warzywnego /z  kurczaka lub wody
  • 2 szklanki mieszanki : 1/4 śmietany plus 3/4 mleka
  • 350 g szpinaku, po oderwaniu łodyżek, poszatkowanego
  • łyżka listków świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 łyżki śmietanki do zabielenia
  • rozmaryn do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzać masło w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i ziemniaki, wymieszać, posypać solą i pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodać bulion, mieszkankę śmietany i mleka, a następnie gotować około 5 minut lub do czasu kiedy ziemniaki będą miękkie.Dodać szpinak i zagotować. Gotować 2-3 minuty (ważne, żeby szpinak nie był rozgotowany). Dodać rozmaryn i zmiksować zupę. Podawać w gorących miseczkach. Przybrać rozmarynem i dodać śmietankę.

zupa z ciecierzycy

dawno mnie nie było, co jednak wcale nie oznacza, że przestałam udzielać się kulinarnie :) Z małego poślizgu w updeatowaniu zrobił się nieelegancki bezruch na stronie, więc tym postem rozpoczynam nadrabianie zaległości. Inauguruję powrót orientalną zupą z ciecierzycy o łagodnym smaku. Orzeźwiająca i pożywna, w wersji dla nie-wegetarian. Przepis pochodzi z książki Biruty Markuzy.




Składniki:
  • szklanka ciecierzycy
  • 3/4 szklanki pokrajanej w kostkę zielonej papryki
  • szklanka cebuli, posiekanej
  • pół szklanki pokrajanego w kostkę chudego wędzonego boczku 
  • szczypta chili
  • szczypta oregano
  • sól,pieprz
  • 4 szklanki wody

 Wykonanie:
Ciecierzycę zalać dwoma szklankami ciepłej wody, odstawić na pół godziny, po czym przelać do rondla, dodać wszystkie składniki i resztę wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.  



marca 20, 2011

chleb chłopski

Smaczny i prosty chleb, w oryginalnym przepisie pieczemy 2 bochenki, u mnie jeden duży. Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa".

Składniki: 
  • 30 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 300g zakwasu z mąki żytniej
  • 20 g soli
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka stołowa octu jabłkowego

Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez 8-10 minut i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. 
Uformować z ciasta bochenek (lub 2 bochenki) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (mój wyrastał w koszyku).
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 °C.
Włożyć chleb do piekarnika. Spryskać spód piekarnika woda  zamknąć drzwiczki. Obniżyć temperaturę do 210  °C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce. 

Chleb z Olandii

Propozycja z domowej piekarni. Kolejny chleb pszenno-żytni z kminkiem, tym razem z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Ma lekko słodkawy posmak.


Składniki:
  • 300 ml wody
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 5 g całych nasion kminku
parzenie: zagotować wodę i zalać wrzątkiem mąkę z kminkiem. Pozostawić na noc lub do czasu, aż wystygnie

krok drugi:
  • 35 g drożdży 
  • 50 ml letniej wody
  • niecała 1 łyżka stołowa ciemnego syropu
  • 30 g masła o temperaturze pokojowej
  • 10 g soli
  • ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
  • ok. 100 g mąki graham
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać masło i syrop, wymieszać. Następnie dodać zaparzoną mąkę z kminkiem, sól, mąkę chlebową i mąkę graham. Zagnieść lśniące ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Uformować z ciasta 2 bochenki. Położyć ciasto na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
 W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 °C.
Piec przez 20-30 minut, po upieczeniu studzić na kratce. 

chlebki naan

Chlebki naan upiekłam na okoliczność testowania dania z ciecierzycy. Są bardzo proste w wykonaniu. Warto pokusić się o taki dodatek, zwłaszcza przy przy daniach z kuchni indyjskiej. 



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
  • około 125 g mleka (podgrzać do letniej temperatury)
  • 3 łyżki masła ghee / masła roztopionego do posmarowania

 
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i wlać jogurt, olej oraz mleko w odpowiedniej ilości do wyrobienia gładkiego ciasta. 
Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić do uzyskania gładkiej masy (kilka minut). Uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 4 porcje takiej samej wielkości. Rozciągnąć każdy kawałek do uzyskania owalnego kształtu (np. "łezki") o grubości 5 mm i około 23 cm długości. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 °C. Włożyć do pieca blachę aby się nagrzała lub rozgrzać kamień (piekłam na kamieniu). Wyłożyć na blachę / kamień chlebki naan i i posmarować masłem. Piec 10-12 minut aż napęcznieją. Zawinąć w czystą serwetkę, podawać gorące. 

ciecierzyca na ostro

ciecierzyca długo czekała na swoją premierę w mojej skromnej kuchni. Wiele razy wertowałam przepisy na tę okoliczność, najwidoczniej jednak brakowało mi weny twórczej;) Do sprawy podeszłam z pełnym zaangażowaniem, wykorzystując sporą ilość domowych zapasów onej na dania w hurtowej ilości, w różnych konfiguracjach. W kolejnych postach pojawią się wariacje na temat tej rośliny z rodziny bobowatych, którą już po przetestowaniu z czystym sumieniem polecam, zwłaszcza dla adeptów kuchni wegetariańskiej. Na pierwszy ogień poszło danie z kuchni indyjskiej. Posiłkowałam się przepisem z książki "Cocina India". Danie smakuje wybornie z chlebkiem 'Naan' - przepis w kolejnym poście - jak i z ryżem. Polecam :) 


Składniki (4-6 osób)
  • 800 g ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie/ ewentualnie z puszki (u mnie namoczona przez noc)
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka imbiru, najlepiej świeżego, startego
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 lub 2 papryczki chilli, najlepiej zielone, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki masła ghee / masła zwykłego lub oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe pomidory, pozbawione pestek, drobno posiekane (ewentualnie w porze zimowej pomidory w puszce)
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 2 łyżki garam masala (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 lub 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie na rozgrzanym maśle/oleju poddusić cebulę, imbir, czosnek, papryczki i kurkumę, aż do zrumienienia. Dodać pomidory i chwilę podgotować aż zmiękną. Następnie dodać kolendrę i ciecierzycę. Gotować przez 10 minut. Wlać 250 ml wody (lub pozostałości po odsączeniu ciecierzycy z puszki) i gotować przez kolejne 10 minut. Przyprawić garam masala, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Jeśli danie jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody.

lutego 28, 2011

duńskie bułeczki Tebirkes

lekkie, puchate bułeczki, łatwe w przyrządzaniu i bardzo efektowne. Najlepsze w dniu wypieku. Smakują wyśmienicie nawet z samym masłem. Można zamrozić, najlepiej tego samego dnia; po wyjęciu z zamrażarki wyłożyć na blachę na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przepis z "Vademecum domowego wypieku pieczywa"



Składniki:

rozczyn:
  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej
rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Zagnieść ciasto i pozostawić na godzinę, by rozczyn zaczął fermentować
  • 50 g masła o temp. pokojowej
  • 10 g soli morskiej
  • 20 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła do posmarowania ciasta
  • łyżka maku lub ok 100 ml startego sera do posypania
Wykonanie:
Wymieszać składniki z rozczynem, zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 
Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozsmarować masło na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Odwrócić delikatnie ciasto i lekko rozwałkować.
Wyciąć ok. 15 trójkątów i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Posmarować woda i posypać makiem lub serem. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 250 °C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wodą i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 12 minut. Studzić na kratce.

sałatka wiosenna

wiosenne smaki zimowa porą. Klasyka gatunku ;) Idealna do chrupiących bułeczek na śniadanie i ... oby do wiosny !





Składniki (dla 2-3 głodnych osób):
  • 5 jajek ugotowanych na twardo, drobno pokrojonych
  • pół dużego pęczka szczypiorku
  • 8-10 pieczarek marynowanych, drobno pokrojonych
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: 
wszystkie składniki wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.

francuskie bułeczki śniadaniowe

lekkie, niezwykle puszyste bułeczki, chyba najlepsze jakie udało mi się upiec. Można zamrozić, chociaż powinny "pójść" za jednym posiedzeniem ;) Bardzo gorąco polecam! przepis pochodzi z "Vademecum domowego wypieku pieczywa".



Składniki (18-20 sztuk):
  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
Krok pierwszy: rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z mąką. Odstawić na 30 minut, by rozczyn zaczął fermentować.
  • 50 g masła
  • 10 soli morskiej
  • 20 g cukru
  • 400 g mąki pszennej (u mnie typ 550)


Wykonanie:
Krok drugi: wymieszać dobrze wszystkie składniki z rozczynem i zagnieść cisto. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Podzielić na 18-20 części, uformować okrągłe bułeczki. Obtoczyć w mące, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie natłuszczonej) i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoja swoją objętość.
Piec w temp. 190 °C około 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. Zajadać się.



pasta z tuńczyka, selera naciowego i jajek

bardzo smaczna i prosta w wykonaniu pasta, w sam raz do śniadaniowego pieczywa


Składniki: (orientacyjne, wedle upodobań):
  • 2-3 łodygi selera naciowego, pokrojonych na małe kawałeczki
  • 4-5 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych na małe kawałeczki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, odcedzona
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać. Podawać z chlebem.

papryka faszerowana

papryka faszerowana ryżem i warzywami, w przepisie z dodatkiem bekonu - ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej. Bardzo zdrowe, soczyste i aromatyczne danie, które można podawać samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania. Przed podaniem polać sosem. Przepis pochodzi z książki R. Wadey "Ryż".


Składniki (4 porcje):
  • 20 dag długoziarnistego ryżu / można wymieszać z ryżem dzikim
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie kawałeczki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 3-4 plasterki bekonu lub chudego boczku, pokrojone w kostkę
  • 5 dag orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki posiekanych ziół (mięta, kolendra, koperek, pietruszka etc.)
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 duże strąki czerwonej papryki
  • 300 ml bulionu drobiowego / warzywnego
  • sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 150 ml mleka lub rosołu
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 1 płaska łyżka musztardy



Wykonanie:
Ugotować ryż na sypko (metoda: w dużym garnku zagotować na 2/3 ilości wodę, wsypać uprzednio wypłukany ryż, gotować 12 minut na małym ogniu, bez przykrycia, odcedzić na sicie).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler przez ok. 3minuty. Dołożyć kawałki bekonu i smażyć dalej, aż bekon będzie podsmażony ze wszystkich stron (pominęłam). Zdjąć z ognia. Wymieszać z ryżem, dodać orzechy, zioła i przyprawić do smaku.
nagrzać piekarnik do 200 °C.
Z papryki odciąć wierzch (zachować), wyrzucić pestki ze środka. Do każdego strąka nałożyć farsz, przykryć odciętym wierzchem. Ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Zalać rosołem. naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. papryka powinna być miękka.
Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło i smażyć czosnek ok 2 minut. Wsypać mąkę, smażyć przez minute, następnie powoli wlewać mleko/rosół, dokładnie mieszając (żeby nie było grudek). Powoli wlać jogurt, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mieszając gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Przyprawić do smaku i wymieszać z musztardą. Polać paprykę lub podawać w sosjerce.

zupa z czerwonej papryki z chili

pyszna, rozgrzewająca i baaaardzo ostra zupa z czerwonej papryki z dodatkiem chili


Składniki:
  • duży strąk czerwonej papryki (około 230gram), oczyszczonej z nasion, posiekanej
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 zielona chili, posiekana
  • 300 ml pasty pomidorowej
  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki bazylii, posiekanej
  • bazylia do dekoracji



Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodać pastę pomidorową, bulion warzywny i zagotować, intensywnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20minut, aż papryka zmięknie. Odcedzić, oddzielnie odłożyć warzywa i odstawić wywar. Warzywa przetrzeć przez sito, przeciskając tylna strona łyżki (można też zmiksować całość do uzyskania gładkiej konsystencji); puree z warzyw połączyć  wywarem. 
Dodać bazylię i podgrzać.

focaccia z oliwkami i ziołami

włoski chlebek, focaccia, może stać się całym posiłkiem. Najlepiej podawać letnią, jako przekąskę do sałatki, zupy lub na przekąskę do drinków. Najsmaczniejsza jest w dniu wypieku. Przed podaniem należy ją podpiec przez 0 minut w 150 °C. Można zamrozić na ok. 3 miesiące. Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"


Składniki:
  • 25 g drożdży
  • 400 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml posiekanych ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek, dowolnie)
  • ok. 1 litra mąki pszennej
  • 30 sztuk oliwek bez pestek - 15 zielonych, 15 czarnych
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista



Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, zalać mała ilością letniej wody i wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę wody, oliwę, sól, zioła i prawie całą mąkę. Wyrobić ciasto (wyrabiałam ręcznie, można w maszynie), aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Oliwki grubo posiekać. Ciasto rozpłaszczyć na nasmarowanej/wyłożonej papierem blasze do pieczenia(30x40 cm). Zrobić palcem w cieście małe wgłębienia. We wgłębieniach umieścić oliwki, posmarować ciasto oliwą i posypać gruboziarnistą solą.  
W tym czasie nastawić piec do 250 °C.
Piec przez 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia. 

bułki na zakwasie z mąką razową


kolejne bułki upieczone z użyciem zakwasu i dodatkiem mąki razowej, jeszcze smaczniejsze od poprzednich. Posypane dowolnie makiem lub sezamem. Mają chrupiącą skórkę i aksamitny środek. Trzeba poświęcić na nie odrobinę więcej czasu - wymagają przygotowania zaczynu, co trwa kilkanaście godzin plus wyrastanie - około 4,5 godziny. Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej "Domowa piekarnia". Polecam !



Składniki (8 bułeczek):
składniki na zaczyn:
  • 30 g zakwasu pszennego / żytniego
  • 160 g mąki pszennej typ 550
  • ok. 110 g letniej wody
w wieczór poprzedzający pieczenie zakwas rozpuścić w wodzie, zagnieść z mąka na miękkie ciasto. Przykryć i odstawić na całą noc do przefermentowania (12-14 godzin)

składniki ciasta:
  • 300 g przygotowanego wcześniej zaczynu 
  • 350 g mąki pszennej typ 550 o dużej zawartości białka 
  • 50 g mąki pszenej razowej typ 2000 
  • 160-180 g wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • posypka: mak, sezam etc.


Wykonanie:
Zagnieść ciasto, wyrabiać około 5 minut, odstawić aby ciasto odpoczęło, ponownie krótko wyrobić. Przykryć, odstawić na ok. 2 h w temperaturze pokojowej - po 1 h przerwać proces wyrastania, wyjmując cisto na blat, rozciągnąć i ponownie założyć boki ciasta na siebie., z powrotem odstawić i przykryć. Ciasto powinno lekko wyrosnąć. 
Po tym czasie wyjąc ciasto, rozciągnąć na blacie i dzieląc ciasto na pół, powtarzać czynność dzielenia aż do powstania 8 kawałków. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 h. 
Piekarnik nagrzać do 230 °C.
Bułeczki naciąć, posmarować jajkiem, posypać ziarenkami, piec ok 20 minut, aż będą złote. 

bułki na zakwasie

smaczne i zdrowe bułki z użyciem zakwasu, przepis pochodzi z pracowni wypieków
Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej (używam takiej z pełnego przemiału, może to być też mąka pszenna razowa)
  • 170-200 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
  • 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól, miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.


muffiny z oliwkami i rozmarynem

aromatyczne muffiny pachnące rozmarynem, z dodatkiem parmezanu i oliwek. Polecam jako przekąskę, dobrze smakują również na zimno


Składniki (12 muffinów):
  • 375g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 175 gram czarnych oliwek, bez pestek, drobno pokrojonych
  • 35 g parmezanu, startego na tarce
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła, roztopionego
Wykonanie:
Podgrzać piekarnik do 210 °C. Formę na muffiny wysmarować masłem / oliwą.
W mice wymieszać mąkę z solą, dodać oliwki, parmezan, rozmaryn i wymieszać, następnie zrobić wgłębienie na środku. 
Jajka lekko roztrzepać z mlekiem, dodać do miski z mąką. Dodać masło, delikatnie wymieszać całość, tylko do połączenia składników. Wyłożyć do formy na muffiny.
Piec 20 minut, można sprawdzić patyczkiem - włożony w środek muffina - po wyjęciu powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 5 minut, studzić na metalowej kratce.

lutego 20, 2011

urodzinowe ciasto z wiśniami

dawno mnie nie było, jednak już za dni kilka odrobię zaległości w trybie przyspieszonym;) 
Dzisiaj zaś popełniłam ciasto i to nie byle jakie bo na specjalną okazję. Kruche, wiśniowe, w alternatywie dla urodzinowego tortu mojego połówka. Jednocześnie ciasto deklasuje bezapelacyjnie poprzednie "kruche ciasto ze siwkami". Przepyszne w mojej i mojego połówka nieskromnej ocenie. Polecam!  
(z resztek pozostałego ciasta upiekłam kruche ciasteczka)
Inspiracja z lutowej "Kuchni"



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki, przesianej przez sito
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g masła (zimnego)
  • 5 łyżek wody
     nadzienie:
  • 450 g mrożonych wiśni, (rozmrożonych)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • masło do wysmarowania formy, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, zimne masło i wyrabiać do powstania drobnej kruszonki. Stopniowo dodawać wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Formę wysmarować masłem.
Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, tak aby ciasto wystawało niego poza brzegi. Wiśnie połączyć z resztą składników nadzienia i wyłożyć na cieście. Resztę ciasta cienko rozwałkować, wykroić wąskie paseczki i ułożyć na wiśniach tworząc kratkę. Wystające krawędzie zawinąć na paski i przycisnąć widelcem ( u mnie z inwencji twórczej i nadmiaru ciasta dodatkowa warstwa kratki). W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.
Piec 20 min. w temperaturze 200 °C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 °C i piec jeszcze 30 minut.
Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Pałaszować.