czerwca 04, 2011

zupa ze szpinaku II

Oto wspaniała zupa ze szpinakiem. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że wykonał ją samodzielnie i bez mojej asysty, mój połówek. Genialny efekt zarówno w smaku jak i w samym kolorze :) Dużo lepsza od wersji poprzedniej z moich eksperymentów kilka postów wstecz. Ja zajęłam się jedynie uwieńczeniem dzieła - obfotografowaniem. Polecam !


Składniki:
  • 50 g masła
  • 1 cebula średniej wielkości, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone / drobno pokrojone
  • 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony na małe kawałki 
  • 450 ml bulionu z kurczaka / warzywnego
  • 600 ml mleka
  • 450 g średniego szpinaku, drobno poszatkowanego
  • sok z połówki cytryny
  • świeżo starta gałka muszkatołowa, do przyprawienia
  • 3 łyżki śmietanki do dekoracji
Wykonanie:
Pogrzać masło w głębokim rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, następnie smażyć przez ok. 5 minut. Wrzucić do rondla ziemniaki i gotować ok. 1 minuty. Wlać bulion i gotować około 1 minut, do momentu aż ziemniaki zaczną się gotować.Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, dodać połowę szpinaku i sok z cytryny. Przykryć rondel i gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Zupę zmiksować. Dodać resztę szpinaku i ponownie zmiksować całość. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Udekorować śmietanką. 



Czas na szpinak!

maja 31, 2011

farfalle w sosie carbonara z zielonym groszkiem

To danie zrobiło prawdziwą furorę wśród testujących. Banalne wykonanie, z klasycznym sosem, zielonym groszkiem i dodatkiem wędzonego boczku. Orzeźwiające za sprawą dodatku świeżych listków mięty. Przepis Jamiego Olivera.  Polecam !

Składniki:
  • 500 g makaronu farfalle
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 12 plasterków pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych na kawałki
  • 3 garście świeżo wyłuskanego lub mrożonego groszku
  • listki oberwane z 2 gałązek świeżej mięty
  • 2 garście świeżo startego parmezanu

Wykonanie:
Ugotować farfalle. W miseczce ubić jajko ze śmietaną, solą i pieprzem. W osobnym garnku usmażyć boczek (pancettę) na złocisty kolor, aż stanie się chrupiący.
Kiedy makaron będzie prawie gotowy, na ostatnie kilka minut wrzucić do niego groszek. Po ugotowaniu odlać farfalle, pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Włożyć makaron do garnka z boczkiem i wmieszać większość pokrojonych listków mięty. 
Połączyć makaron z jajkiem ubitym ze śmietaną.Wymieszać i jeżeli trzeba dodać odrobinę wody z gotowania, aby nie był zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i pozostałymi listkami mięty. Od razu podawać.

zupa ziemniaczana wykwintna


aksamitna zupa ziemniaczana z dodatkiem pieczarek. Przepis z książki B. Markuza. 

Przepis:
  • 400 g ziemniaków
  • duża porcja włoszczyzny
  • 1 i 1/2 litra rosołu (drobiowego/wołowego)
  • 150 g pieczarek
  • łyżka masła
  • surowe żółtko
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokrajać w drobną kostkę. Podobnie postąpić z włoszczyzną. Zalać wszystko gorącym rosołem i gotować, aż jarzyny będą miękkie, następnie zmiksować (lub przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem). Pieczarki pokrajać na cienkie plasterki, udusić pod przykryciem na maśle i dodać do zupy. Osolić, przyprawić szczypta utartej gałki muszkatołowej i pieprzem. Przed podaniem zupę "zaciągnąć' surowym żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką, podgrzać nie gotując, posypać drobno posiekana nacią pietruszki.

maja 30, 2011

spaghetti tetrazzini / spaghetti zapiekane z kurczakiem i grzybami


To danie jest naprawdę doskonałe. Na pewno głównie za sprawą mięsa z udek z kurczaka. Sycąca, pyszna potrawa. Lekko kleista, pachnąca grzybami. Największy problem sprawiło mi "obieranie" udek z kurczaka, ale zapewniam, że warto się poświęcić. Zamiennik w postaci mięsa z piersi kurczaka może zepsuć efekt. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera.

Składniki:
  • 20 g suszonych prawdziwków (dodałam więcej) 
  • oliwa z oliwek
  • 4 udka kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kostkę
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, 
  • 2 ząbki czosnku, pokrajane na cienkie plasterki
  • 350g mieszanych, pokrojonych świeżych grzybów
  • 200 ml białego wina 
  • 500 g spaghetti 
  • 500 ml kremówki 
  • 200 g parmezanu, startego 
  • listki świeżej bazylii
 
Wykonanie: 
Rozgrzać piekarnik do 220 °C. Suszone prawdziwki zalać wrzątkiem w takiej ilości, żeby grzyby były przykryte. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić na oliwie. Osączyć prawdziwki (zachowując wodę w której się moczyły) i wrzucić do rondla razem z czosnkiem i świeżymi grzybami. Wlać wino oraz wodę z moczenia grzybów i zmniejszyć ogień pod rondlem. Dusić na małym ogniu do czasu aż kawałki kurczaka będą miękkie a wino częściowo wyparuje. 
ugotować spaghetti, do rondla z kurczakiem wlać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia. Przypraw dobrze solą i czarnym pieprzem. Do gotowego śmietankowego sosu wrzucić spaghetti i starannie wymieszać,. Dodać 3/4 parmezanu i całą bazylię, wymieszać całość. 
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową pozostałego sera i wstawić do piekarnika do czasu aż ser się zarumieni.
Skropić oliwą i posypać resztką sera.

maja 29, 2011

muffiny z mascarpone, bananami i amaretto


tym razem niekoniecznie fit : pyszne i bardzo słodkie muffiny z nadzieniem bananowym, polewą Amaretto i serkiem mascarpone

 
Składniki (12 muffinów):
  • 50 g migdałów, obranych (mogą być płatki)
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 jajko
  • 120 g miodu
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki Amaretto

Wykonanie:
Nagrzać piec do temp. 180 °C. Wysmarować masłem formę na muffiny.
Migdały przyrumienić z obu stron na patelni. Wymieszać płatki owsiane z jogurtem i odstawić na ok. 10 minut aż napęcznieją. W innej misce wymieszać mąkę z 1/2 łyżeczki cynamonu, proszkiem do pieczenia i sodą. Obrać banany i rozgnieść widelcem. Widelcem "rozbić" jajko i dodać płatki owsiane, miód, olej, banany i mieszankę mąki. Wszystkie składniki wymieszać.
Wyłożyć powstałą mieszankę do formy na muffiny i piec ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed wyjęciem z formy.
Wymieszać pozostały cynamon z cukrem. W innej miseczce wymieszać mascarpone, Amaretto i migdały. Pokryć muffiny powstałą mieszanką z serkiem i Amaretto (na przykład za pomocą łyżki). Na koniec posypać mieszanką cukru z migdałami. Zajadać się :)

maja 15, 2011

śródziemnomorska zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

prosta w wykonaniu, orzeźwiająca w smaku zapiekanka, z dodatkiem suszonych pomidorów, mozzarelli i parmezanu - idealna propozycja na kolację. Inspiracja pochodzi z tej strony.



Składniki (około 8 porcji):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane/zmiażdżone
  • 1 szklanka ryżu basmati 
  • 1 3/4 szklanki bulionu z kury
  • 420 g tuńczyka z puszki w oliwie, odsączonego, rozdrobnionego
  • 120 g (około 1/2 szklanki) suszonych pomidorów, odsączonych, drobno posiekanych
  • 200 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałeczki
  • 50 g parmezanu, startego 
  • 100 g liści świeżego szpinaku, posiekanego
  • 3 jajka
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w garnku. Dodać cebulę i czosnek.Gotować na małym ogniu około 8 minut, często mieszając. Zwiększyć ogień i dodać ryż. Gotować 1 minutę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień a następnie gotować przez 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Zawartość wsypać do miski i odstawić na kilkanaście minut do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 190 °C. Wysmarować formę masłem (ok 6 cm wysokości i 20 cm średnicy). Do mieszkanki z ryżem dodać tuńczyka, pomidory, sery, szpinak i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać. Przesypać całość do uprzednio wysmarowanej formy. Piec około 40 -50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie ok 10 minut.  

ślimaki z szynką i szpinakiem

ślimaki / zawijasy to łatwa w przygotowaniu, smaczna i efektowna przekąska. Niezależnie od tego jak koślawe kształtem wyjdą, będą wyglądały bardzo apetycznie. Wypełnienie można modyfikować: zamiast musztardy warto dodać pesto czerwone lub zielone, natomiast gruyere zastąpić parmezanem. Przepis pochodzi z książki "365 recetas de pan"





Składniki (około 14 ślimaków):
  • 220 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • około 150 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 80-90 g szynki (np.wędzonej), drobno pokrojonej
  • 20-30 g liści szpinaku, poszatkowanych
  • 80-90 g sera gruyere, startego na tarce

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 °C. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, dodać masło i wymieszać wszystkie składniki. Zrobić wgłębienie w środku i wlać mleko, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Wyłożyć masę na blat oprószony mąką i wyrabiać na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 23 cm. Posmarować ciasto musztardą na całej długości .
Wymieszać w misce szynkę ze szpinakiem i serem. Wyłożyć mieszankę na uprzednio posmarowane ciasto.
Zawinąć całość (jak roladę), zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na ok. 14 kawałków. Wyłożyć ostrożnie wszystkie kawałki na 2 blachy. Piec około 10 - 15 minut, do momentu aż ślimaki będą miały złotawy kolor. Studzić na kratce.

zupa z ciecierzycy Jamiego Olivera

Zupa przypomina bardziej danie z makaronem. Jest to bardzo gęsta, sycąca potrawa z kuchni włoskiej. Fantastyczne danie, co kilkakrotnie podkreślił również mój połówek, który do tej pory nie był raczej adeptem podobnych wynalazków. Być może wygląd zupy nie przekonuje, ale szczerze zachęcam do przetestowania. Przepis pochodzi z książki propagatora zdrowego odżywiania i przeciwnika fast foodów J. Olivera: "Włoska wyprawa Jamiego". Polecam !


Składniki (4 porcje, u mnie 2):
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • oliwa
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu, drobno posiekane
  • 2 puszki ciecierzycy (po 400 g)
  • 500 ml bulionu z kurczaka 
  • 100 g drobnego makaronu do zupy
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść porwanych świeżych listków bazylii lub natki pietruszki do przybrania

Wykonanie:
Do rondla wlać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę, seler, czosnek oraz rozmaryn. Dusić pod przykryciem na maleńkim ogniu około 15-20 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić.
Ciecierzycę osączyć, opłukać pod zimna wodą i dodać do uduszonych warzyw. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 1/2 h, a następnie wyjąc łyżką cedzakową połowę ciecierzycy i odłożyć do miseczki.
Zupę (poza ciecierzyca odłożoną do miseczki) zmiksować blenderem, dodać odłożona wcześniej ciecierzycę i makaron, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż ciecierzyca i makaron będą miękkie.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozprowadzić ją niewielką ilością wrzątku. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Podawać skropioną oliwą. Posypać listkami bazylii.

zupa szpinakowa z rozmarynem

zachęcam do wypróbowania tego przepisu nawet najbardziej zagorzałych antyfanów szpinaku. Zupa jest przepyszna, a domownik, który wcześniej był przeciwnikiem tej szlachetnej rośliny zjadł oną nawet z dokładką w liczbie 2 ;) Wcześniej znienawidzony szpinak stał się inspiracją do samodzielnego przyrządzenia kolejnej wersji szpinakowej, ale o tym w innym poście :)



Składniki (4 osoby):
  • 3,5 łyżki masła
  • około 120 gram cebuli, drobno poszatkowanej
  • 150 gram ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 szklanki bulionu warzywnego /z  kurczaka lub wody
  • 2 szklanki mieszanki : 1/4 śmietany plus 3/4 mleka
  • 350 g szpinaku, po oderwaniu łodyżek, poszatkowanego
  • łyżka listków świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 łyżki śmietanki do zabielenia
  • rozmaryn do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzać masło w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i ziemniaki, wymieszać, posypać solą i pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodać bulion, mieszkankę śmietany i mleka, a następnie gotować około 5 minut lub do czasu kiedy ziemniaki będą miękkie.Dodać szpinak i zagotować. Gotować 2-3 minuty (ważne, żeby szpinak nie był rozgotowany). Dodać rozmaryn i zmiksować zupę. Podawać w gorących miseczkach. Przybrać rozmarynem i dodać śmietankę.

zupa z ciecierzycy

dawno mnie nie było, co jednak wcale nie oznacza, że przestałam udzielać się kulinarnie :) Z małego poślizgu w updeatowaniu zrobił się nieelegancki bezruch na stronie, więc tym postem rozpoczynam nadrabianie zaległości. Inauguruję powrót orientalną zupą z ciecierzycy o łagodnym smaku. Orzeźwiająca i pożywna, w wersji dla nie-wegetarian. Przepis pochodzi z książki Biruty Markuzy.




Składniki:
  • szklanka ciecierzycy
  • 3/4 szklanki pokrajanej w kostkę zielonej papryki
  • szklanka cebuli, posiekanej
  • pół szklanki pokrajanego w kostkę chudego wędzonego boczku 
  • szczypta chili
  • szczypta oregano
  • sól,pieprz
  • 4 szklanki wody

 Wykonanie:
Ciecierzycę zalać dwoma szklankami ciepłej wody, odstawić na pół godziny, po czym przelać do rondla, dodać wszystkie składniki i resztę wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.  



marca 20, 2011

chleb chłopski

Smaczny i prosty chleb, w oryginalnym przepisie pieczemy 2 bochenki, u mnie jeden duży. Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa".

Składniki: 
  • 30 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 300g zakwasu z mąki żytniej
  • 20 g soli
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka stołowa octu jabłkowego

Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez 8-10 minut i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. 
Uformować z ciasta bochenek (lub 2 bochenki) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (mój wyrastał w koszyku).
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 °C.
Włożyć chleb do piekarnika. Spryskać spód piekarnika woda  zamknąć drzwiczki. Obniżyć temperaturę do 210  °C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce. 

Chleb z Olandii

Propozycja z domowej piekarni. Kolejny chleb pszenno-żytni z kminkiem, tym razem z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Ma lekko słodkawy posmak.


Składniki:
  • 300 ml wody
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 5 g całych nasion kminku
parzenie: zagotować wodę i zalać wrzątkiem mąkę z kminkiem. Pozostawić na noc lub do czasu, aż wystygnie

krok drugi:
  • 35 g drożdży 
  • 50 ml letniej wody
  • niecała 1 łyżka stołowa ciemnego syropu
  • 30 g masła o temperaturze pokojowej
  • 10 g soli
  • ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
  • ok. 100 g mąki graham
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać masło i syrop, wymieszać. Następnie dodać zaparzoną mąkę z kminkiem, sól, mąkę chlebową i mąkę graham. Zagnieść lśniące ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Uformować z ciasta 2 bochenki. Położyć ciasto na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
 W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 °C.
Piec przez 20-30 minut, po upieczeniu studzić na kratce. 

chlebki naan

Chlebki naan upiekłam na okoliczność testowania dania z ciecierzycy. Są bardzo proste w wykonaniu. Warto pokusić się o taki dodatek, zwłaszcza przy przy daniach z kuchni indyjskiej. 



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
  • około 125 g mleka (podgrzać do letniej temperatury)
  • 3 łyżki masła ghee / masła roztopionego do posmarowania

 
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i wlać jogurt, olej oraz mleko w odpowiedniej ilości do wyrobienia gładkiego ciasta. 
Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić do uzyskania gładkiej masy (kilka minut). Uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 4 porcje takiej samej wielkości. Rozciągnąć każdy kawałek do uzyskania owalnego kształtu (np. "łezki") o grubości 5 mm i około 23 cm długości. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 °C. Włożyć do pieca blachę aby się nagrzała lub rozgrzać kamień (piekłam na kamieniu). Wyłożyć na blachę / kamień chlebki naan i i posmarować masłem. Piec 10-12 minut aż napęcznieją. Zawinąć w czystą serwetkę, podawać gorące. 

ciecierzyca na ostro

ciecierzyca długo czekała na swoją premierę w mojej skromnej kuchni. Wiele razy wertowałam przepisy na tę okoliczność, najwidoczniej jednak brakowało mi weny twórczej;) Do sprawy podeszłam z pełnym zaangażowaniem, wykorzystując sporą ilość domowych zapasów onej na dania w hurtowej ilości, w różnych konfiguracjach. W kolejnych postach pojawią się wariacje na temat tej rośliny z rodziny bobowatych, którą już po przetestowaniu z czystym sumieniem polecam, zwłaszcza dla adeptów kuchni wegetariańskiej. Na pierwszy ogień poszło danie z kuchni indyjskiej. Posiłkowałam się przepisem z książki "Cocina India". Danie smakuje wybornie z chlebkiem 'Naan' - przepis w kolejnym poście - jak i z ryżem. Polecam :) 


Składniki (4-6 osób)
  • 800 g ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie/ ewentualnie z puszki (u mnie namoczona przez noc)
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka imbiru, najlepiej świeżego, startego
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 lub 2 papryczki chilli, najlepiej zielone, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki masła ghee / masła zwykłego lub oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe pomidory, pozbawione pestek, drobno posiekane (ewentualnie w porze zimowej pomidory w puszce)
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 2 łyżki garam masala (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 lub 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie na rozgrzanym maśle/oleju poddusić cebulę, imbir, czosnek, papryczki i kurkumę, aż do zrumienienia. Dodać pomidory i chwilę podgotować aż zmiękną. Następnie dodać kolendrę i ciecierzycę. Gotować przez 10 minut. Wlać 250 ml wody (lub pozostałości po odsączeniu ciecierzycy z puszki) i gotować przez kolejne 10 minut. Przyprawić garam masala, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Jeśli danie jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody.

lutego 28, 2011

duńskie bułeczki Tebirkes

lekkie, puchate bułeczki, łatwe w przyrządzaniu i bardzo efektowne. Najlepsze w dniu wypieku. Smakują wyśmienicie nawet z samym masłem. Można zamrozić, najlepiej tego samego dnia; po wyjęciu z zamrażarki wyłożyć na blachę na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przepis z "Vademecum domowego wypieku pieczywa"



Składniki:

rozczyn:
  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej
rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Zagnieść ciasto i pozostawić na godzinę, by rozczyn zaczął fermentować
  • 50 g masła o temp. pokojowej
  • 10 g soli morskiej
  • 20 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła do posmarowania ciasta
  • łyżka maku lub ok 100 ml startego sera do posypania
Wykonanie:
Wymieszać składniki z rozczynem, zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 
Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozsmarować masło na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Odwrócić delikatnie ciasto i lekko rozwałkować.
Wyciąć ok. 15 trójkątów i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Posmarować woda i posypać makiem lub serem. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 250 °C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wodą i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 12 minut. Studzić na kratce.

sałatka wiosenna

wiosenne smaki zimowa porą. Klasyka gatunku ;) Idealna do chrupiących bułeczek na śniadanie i ... oby do wiosny !





Składniki (dla 2-3 głodnych osób):
  • 5 jajek ugotowanych na twardo, drobno pokrojonych
  • pół dużego pęczka szczypiorku
  • 8-10 pieczarek marynowanych, drobno pokrojonych
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: 
wszystkie składniki wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.

francuskie bułeczki śniadaniowe

lekkie, niezwykle puszyste bułeczki, chyba najlepsze jakie udało mi się upiec. Można zamrozić, chociaż powinny "pójść" za jednym posiedzeniem ;) Bardzo gorąco polecam! przepis pochodzi z "Vademecum domowego wypieku pieczywa".



Składniki (18-20 sztuk):
  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
Krok pierwszy: rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z mąką. Odstawić na 30 minut, by rozczyn zaczął fermentować.
  • 50 g masła
  • 10 soli morskiej
  • 20 g cukru
  • 400 g mąki pszennej (u mnie typ 550)


Wykonanie:
Krok drugi: wymieszać dobrze wszystkie składniki z rozczynem i zagnieść cisto. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Podzielić na 18-20 części, uformować okrągłe bułeczki. Obtoczyć w mące, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie natłuszczonej) i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoja swoją objętość.
Piec w temp. 190 °C około 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. Zajadać się.



pasta z tuńczyka, selera naciowego i jajek

bardzo smaczna i prosta w wykonaniu pasta, w sam raz do śniadaniowego pieczywa


Składniki: (orientacyjne, wedle upodobań):
  • 2-3 łodygi selera naciowego, pokrojonych na małe kawałeczki
  • 4-5 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych na małe kawałeczki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, odcedzona
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać. Podawać z chlebem.

papryka faszerowana

papryka faszerowana ryżem i warzywami, w przepisie z dodatkiem bekonu - ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej. Bardzo zdrowe, soczyste i aromatyczne danie, które można podawać samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania. Przed podaniem polać sosem. Przepis pochodzi z książki R. Wadey "Ryż".


Składniki (4 porcje):
  • 20 dag długoziarnistego ryżu / można wymieszać z ryżem dzikim
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie kawałeczki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 3-4 plasterki bekonu lub chudego boczku, pokrojone w kostkę
  • 5 dag orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki posiekanych ziół (mięta, kolendra, koperek, pietruszka etc.)
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 duże strąki czerwonej papryki
  • 300 ml bulionu drobiowego / warzywnego
  • sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 150 ml mleka lub rosołu
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 1 płaska łyżka musztardy



Wykonanie:
Ugotować ryż na sypko (metoda: w dużym garnku zagotować na 2/3 ilości wodę, wsypać uprzednio wypłukany ryż, gotować 12 minut na małym ogniu, bez przykrycia, odcedzić na sicie).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler przez ok. 3minuty. Dołożyć kawałki bekonu i smażyć dalej, aż bekon będzie podsmażony ze wszystkich stron (pominęłam). Zdjąć z ognia. Wymieszać z ryżem, dodać orzechy, zioła i przyprawić do smaku.
nagrzać piekarnik do 200 °C.
Z papryki odciąć wierzch (zachować), wyrzucić pestki ze środka. Do każdego strąka nałożyć farsz, przykryć odciętym wierzchem. Ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Zalać rosołem. naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. papryka powinna być miękka.
Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło i smażyć czosnek ok 2 minut. Wsypać mąkę, smażyć przez minute, następnie powoli wlewać mleko/rosół, dokładnie mieszając (żeby nie było grudek). Powoli wlać jogurt, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mieszając gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Przyprawić do smaku i wymieszać z musztardą. Polać paprykę lub podawać w sosjerce.