prosty i smaczny chlebek z przepisu dorotus
Składniki:
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
Wykonanie:
W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. (wyrabiałam metodą Bertineta). Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, (zostawiłam na godzinę) lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 230º.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut (piekłam na rozgrzanym kamieniu). Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz