przepis dorotus
Składniki na zaczątek:
- 3 i 5/8 szklanki mąki pszennej, np. typ 650
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
Składniki wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie dość gęste, klejące). Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.
Następnie dodać:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 650)
- 7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.
Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Bochenki posmarować olejem. Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny (piekłam w garnku rzymskim, wyszedł 1 duży bochenek).
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz