sierpnia 09, 2010

spaghetti z krewetkami w sosie czosnkowym


makaron i owoce morza to moje ulubione zestawienie na "kolacjowo i obiadowo", 
inspiracja z książki "everyday pasta; tutaj składniki na 4 porcje, chociaż poszło na 2 głodne osoby ;)

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki czerwonej papryk, pokrojonej w kosteczkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • opakowanie 450 g makaronu spaghetti
  • 350 gram surowych krewetek, obranych (dałam 400 gram)
  • 125 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • pietruszka do przybrania, posiekana
Wykonanie:
w rondlu rozgrzać oliwę z masłem; dodać czosnek i paprykę, smażyć kilka sekund, aż czosnek zacznie się rumienić. Wlać wino, dodać koncentrat, gotować 1- minut, mieszając od czasu do czasu.
Ugotować makaron al dente, odcedzić, wrzucić do rondla w którym się gotował.
Do sosu dodać krewetki, zwiększyć ogień, gotować 2 minuty cały czas mieszając, aż krewetki zrobią sie różowe. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, podgrzewać minutę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (podgrzewałam jeszcze 5 minut). Doprawić do smaku. Makaron przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem, posypać pietruszką. Wymieszać.

Brak komentarzy: