uwielbiam kremowe zupy, wszelakie gęściochy, nawet w lecie przy ciepłej aurze; ta jest pyszna, znaleziona tutaj, odrobinę zmodyfikowana przeze mnie
Składniki
- około 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- duża cukinia (około 700 g), obrana i pokrojona na kawałki
- 600 ml bulionu warzywnego
- listek laurowy
- sok z cytryny
- 3-4 małe serki topione (śmietankowe, trójkąty)
Wykonanie:
Pieczarki usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć czosnek i cebulę. Przełożyć do garnka, wrzucić cukinię i kilka plasterków pieczarek. Całość zalać bulionem. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Włożyć listek laurowy, doprawić i gotować 15 minut. Wyjąć listek i zmiksować. Miksuję blenderem, przecieram łyżką drewnianą jeszcze dodatkowo przez sito.Dodać pokrojony serek i trzymając zupę na małym ogniu mieszać aż serek się rozpuści. Znowu miksuję.
Przed podaniem posypać odłożonymi pieczarkami.
Przed podaniem posypać odłożonymi pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz