inspiracja zaczerpnięta z forum cin cin
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli
woda do popsikania piekarnika lub niecała szklanka lodu
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli
woda do popsikania piekarnika lub niecała szklanka lodu
Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać aż się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i przestudzić około 10 minut. Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę maki - wymieszać drewniana łyżka aż maka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę maki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszać (można robić to mikserem) aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące - takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoja objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnice, przekroić wzdłuż na 2 części (zrobiłam z podwójnej porcji na 4 bagietki w specjalnej formie do bagietek) i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy piękną skórkę) lub wrzucić na dno kostki lodu, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200C i piec aż będą bardzo rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy piękną skórkę) lub wrzucić na dno kostki lodu, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200C i piec aż będą bardzo rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz