czerwca 24, 2010

chłodnik litewski


Składniki:
  • pęczek boćwiny z młodymi buraczkami
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ogórki pokrojone w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte/zmiażdżone
  • posiekany koperek
  • 3-4 szklanki kefiru/maślanki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz 


Przygotowanie:

Buraczki umyć, cieniutko obrać, pokroić w kosteczkę, boćwinkę umyć, pokroić razem z liśćmi i łodygami. Włożyć do garnka, zaląc wrzątkiem-tylko do przykrycia boćwinki. Dusić około 15 minut do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Dodać kefir (maślankę), ogórki, czosnek,  koperek, posolić, dodać pieprz. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z pokrojony w ćwiartki jajkiem, posypać szczypiorkiem. 


Brak komentarzy: