Składniki:
- pęczek boćwiny z młodymi buraczkami
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ogórki pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte/zmiażdżone
- posiekany koperek
- 3-4 szklanki kefiru/maślanki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraczki umyć, cieniutko obrać, pokroić w kosteczkę, boćwinkę umyć, pokroić razem z liśćmi i łodygami. Włożyć do garnka, zaląc wrzątkiem-tylko do przykrycia boćwinki. Dusić około 15 minut do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Dodać kefir (maślankę), ogórki, czosnek, koperek, posolić, dodać pieprz. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z pokrojony w ćwiartki jajkiem, posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz