czerwca 30, 2010

kurki w śmietanie


Składniki:
  • kurki - około 400 g
  • cebula, drobno posiekana
  • szklanka gęstej śmietany
  • olej, kilka łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:
Kurki oczyścić, odciąć końcówki, dobrze przepłukać. Rozgrzać oliwę w garnku, dodać cebulę, zeszklić. Wrzucić kurki, podlewając kilkoma łyżkami wody, dusić pod przykryciem około 20 minut. Doprawić do smaku. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, oraz mąkę wymieszaną z sosem (do mąki dodać kilka łyżek zimnej wody, wymieszać, następnie dolać kilka łyżek sosu z gotujących się kurek, ponownie wymieszać). Chwilę podgotować. Posypać koperkiem. Podawać z ryżem.




Brak komentarzy: