Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 marchwie, starte
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 puszki pomidorów w sosie własnym, bez skóry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 850 ml bulionu warzywnego lub wody
- 1 listek laurowy, 2 łyżki koperku, posiekanego
- 175 g ugotowanego ryżu
- 75 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać cebulę, dusić pod przykryciem 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek, seler, marchew, cukier, listek laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Zupę lekko ostudzić, następnie rozdrobnić tłuczkiem, robiąc puree (można użyć blendera/malaksera). Przelać zupę do garnka, mieszając dodać ryż, koperek i podgrzać całość na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę kremówkę. Ozdobić posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz