Składniki (na 3-4 pizze o średnicy około 33 cm):
· 50 dkg mąki
· 25 g drożdży
· 5 łyżek oliwy
· 1 szklanka ciepłej wody
· 25 g drożdży
· 5 łyżek oliwy
· 1 szklanka ciepłej wody
· pół łyżeczki soli
· pół łyżeczki cukru
· pół łyżeczki cukru
sos
· 1 puszka pomidorów
· 1 łyżka oliwy z oliwek· 2 ząbki czosnku
· sól, pieprz, suszone oregano, bazylia
Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłej wody, dodać cukier i odrobinę mąki, rozetrzeć, odstawić na 15-20 minut aż zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wlać drożdże, wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo oliwę. Na początku ciasto będzie luźne, wyrabiać aż będzie elastyczne (około 10-15 minut). W razie potrzeby dolewać wodę. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok.1,5-2 godz.). Nastawić piec na 230 C. Ciasto rozwałkować, położyć na blasze (o ile nie pieczemy na kamieniu) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
sos: pomidory zagotować, dodać czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylię, gotować około 10 minut. wystudzić.
Pizzę smarować przygotowanym sosem, nakładać dowolne dodatki (mozzarella, ser żółty, oliwki, szpinak, pieczarki, szynka, rukola)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz