inspiracja z książki E. Aszkiewicz
Składniki:
- spory kalafior
- sól, cukier
- łyżeczka masła
- szklanka utartego żółtego sera
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka utartego żółtego sera
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka tartej bułki do posypania dania, łyżka do posypania naczynia
- tłuszcz do wysmarowania formy
nastawiamy piekarnik na 200 C.
wymoczony w wodzie z solą kalafior dzielimy na niewielkie części, wrzucamy do garnka z posoloną woda, z dodatkiem cukru i masła. Gotujemy ok. 8 minut (nie powinien się rozgotować). Przygotowujemy sos: na roztopiony maśle zasmażamy mąkę, wlewamy szklankę wody wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy odsączone części kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tarta bułką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz