lipca 23, 2010

kalafior zapiekany z sosem serowym

 

inspiracja z książki E. Aszkiewicz

Składniki:
  • spory kalafior
  • sól, cukier
  • łyżeczka masła
  • szklanka utartego żółtego sera
sos:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka utartego żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka tartej bułki do posypania dania, łyżka do posypania naczynia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
nastawiamy piekarnik na 200 C.
wymoczony w wodzie z solą kalafior dzielimy na niewielkie części, wrzucamy do garnka z posoloną woda, z dodatkiem cukru i masła. Gotujemy ok. 8 minut (nie powinien się rozgotować). Przygotowujemy sos: na roztopiony maśle zasmażamy mąkę, wlewamy szklankę wody wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy odsączone części kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tarta bułką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.


Brak komentarzy: