bardzo smaczna kartoflanka z przepisu E. Aszkiewicz
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków, obranych, drobno pokrojonych
- cebula
- 2 marchewki
- suszony grzybek (nie dodałam)
- 4 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
- 2 łyżki oliwy
- 3 ziarna czarnego pieprzu, liśc laurowy
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w kawałeczki
- zielenina do przybrania
Rozdrobnione ziemniaki, cebulę, marchewkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie często mieszając aż do zeszklenia cebuli i zrumienienia warzyw. Zalewamy warzywa rosołem, (dodajemy grzybek), przyprawiamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, posypujemy posiekaną zieleniną i szynką. polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz