lipca 23, 2010

pożywna kartoflanka


bardzo smaczna kartoflanka z przepisu E. Aszkiewicz


Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków, obranych, drobno pokrojonych
  • cebula
  • 2 marchewki
  • suszony grzybek (nie dodałam)
  • 4 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
  • 1/2 szklanki śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ziarna czarnego pieprzu, liśc laurowy
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w kawałeczki
  • zielenina do przybrania
Wykonanie: 
Rozdrobnione ziemniaki, cebulę, marchewkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie często mieszając aż do zeszklenia cebuli i zrumienienia warzyw. Zalewamy warzywa rosołem, (dodajemy grzybek), przyprawiamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, posypujemy posiekaną zieleniną i szynką. polecam. 




Brak komentarzy: