Składniki:
30 dag długoziarnistego ryżu
Sos:
- 1 łyżka oliwy w oliwek
- 1 cebula, orana i posiekana
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- młoda cukinia średniej wielkości pokrojona w cienkie paseczki
- 4 łyżki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 25-30 dag krewetek (jeśli zamrożone-odmrozić)
- 2 płaskie łyżki świeżo posiekanej bazylii lub płaska łyżeczka suszonej
- 4 pomidory, obrane, pozbawione pestek, pokrojone w paseczki
- 4 płaskie łyżki gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej lub 1 kartoflanej
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub listki bazylii
Wykonanie:
ugotować ryż na sypko. W tym czasie przyrządzić sos. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek na niewielkim (4-5 minut), nie powinny się zrumienić. Wrzucić cukinię i smażyć razem na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Dodać wino, krewetki, bazylię, pomidory, smażyć nadal 3-4 minuty, mieszając od czasu o czasu. Dodać śmietanę, mocno podgrzać. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu. Podgrzewać aż sos zgęstnieje, ewentualnie przyprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz