lipca 02, 2010

ryż w sosie z krewetek


Składniki:

30 dag długoziarnistego ryżu 

Sos:
  • 1 łyżka oliwy w oliwek
  • 1 cebula, orana i posiekana
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • młoda cukinia średniej wielkości pokrojona w cienkie paseczki
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 25-30 dag krewetek (jeśli zamrożone-odmrozić)
  • 2 płaskie łyżki świeżo posiekanej bazylii lub płaska łyżeczka suszonej
  • 4 pomidory, obrane, pozbawione pestek, pokrojone w paseczki
  • 4 płaskie łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej lub 1 kartoflanej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub listki bazylii

Wykonanie:
ugotować ryż na sypko. W tym czasie przyrządzić sos. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek na niewielkim (4-5 minut), nie powinny się zrumienić. Wrzucić cukinię i smażyć razem na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Dodać wino, krewetki, bazylię, pomidory, smażyć nadal 3-4 minuty, mieszając od czasu o czasu. Dodać śmietanę, mocno podgrzać. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu. Podgrzewać aż sos zgęstnieje, ewentualnie przyprawić do smaku. Podawać z ryżem. 

Brak komentarzy: