lipca 01, 2010

chleb old milwaukee


przepis cytuję za tatter
Zaczyn zakwasowy:
20g zakwasu żytniego razowego
250g wody (28C)
250g maki żytniej razowej
1 łyżka nasion kminku


Składniki zakwasu wymieszać dokładnie i zostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

  

 
Ciasto właściwe:
370g wody (22C)
100g maki żytniej sitkowej
650g maki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka soli
3 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki czarnej molasy
1 łyżka ciemnego cukru
Cały zaczyn (minus 20g) rozmieszać z wodą, dodać mąki i pozostałe składniki. Zagnieść delikatnie lepkie, plastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce na nieco ponad 1 godzinę. Odgazować i podzielić na dwie części. Zostawić na 10 minut, a następnie ukształtować dwa podłużne bochenki (ja zrobiłam jeden podłużny, i jeden okrągły). Ułożyć je w koszach złączeniem w górę. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie rogrzać piec z kamieniem. Gotowe bochenki przełożyć na łopatę naciąć szybko i wsunąć do pieca. Piec w 240C przez 35 minut. Skórka chleba jest delikatnie przypalona (cukier/molasa w ciescie), nie pogarsza to jednak smaku pieczywa (można ewentualnie przykryć chleby arkuszem folii aluminiowej po 20-25 minutach). Wystudzić na kratce. 

Brak komentarzy: