ciasto w sam raz dla nielubiących wyrabiania ciasta. Robi się samo :) Z mojego zrobiłam warkocze z jagodami (przepis wykonania wkrótce) i proste ciasto z jabłkami (na wierzch położyłam pokrojone w cienkie plasterki duże jabłko). Przepis z forum cincin
na dno większego garnka/miski kładziemy po kolei:
cytuję
Składniki (na sporą ilość ciasta drożdżowego):
- kostkę drożdży (10dkg),
- na to 1 szkl. cukru,
- torebkę cukru waniliowego,
- niepełną szklankę mleka,
- 1 szklankę oleju,
- 4 jajka (lekko rozbełtać),
- na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki.
Garnek przykrywamy pokrywką. Nie mieszamy składników. Zostawiamy na kilka godzin ( u mnie 4). Można przygotować wieczorem, a rano wystarczy tylko dokładnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką, żeby składniki się połączyły. Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć. Gdy podwoi objętość można z niego dowolnie: serniki, ciasto z owocami, rogaliki, bułeczki itp.
Rada: przed położeniem nadzienia ciasto posmarować białkiem,tak samo smarujemy wierzch przed włożeniem do piekarnika. Piec w temp. ok. 180 st, później zwiększyć do 200 (piekłam godzinę). Gdy za bardzo się rumieni, możemy pod koniec pieczenia nakryć papierem.
Rada: przed położeniem nadzienia ciasto posmarować białkiem,tak samo smarujemy wierzch przed włożeniem do piekarnika. Piec w temp. ok. 180 st, później zwiększyć do 200 (piekłam godzinę). Gdy za bardzo się rumieni, możemy pod koniec pieczenia nakryć papierem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz