sierpnia 11, 2010

zupa jabłkowo-pomidorowa


Biruta Markuza "Zupy..." to mój świeżutki nabytek. Na pierwszy ogień poszedł przepis o osobliwym połączeniu, co w praktyce okazało się niezłą kompilacją. Świetna zupa na lato, zaskakująca w smaku, orzeźwiająca, polecam. 


Składniki:
  •  4 łyżki masła ( w oryginalne margaryny)
  • 4 kwaskowe jabłka (starte na tarce o grubych oczkach 
  • 1 duża cebula (posiekana)
  • 10 dag chudego boczku
  • 8 średnich pomidorów (sparzonych, obranych ze skórki), pokrojonych w plastry
  • 1 l rosołu (może być z kostki)
  • filiżanka śmietany
  •  łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, cukier
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Cebulę, wraz z jabłkami i boczkiem dusić w rondlu z dodatkiem masła przez 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, poddusić, wlać rosół, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, śmietanę wymieszać z mąką, doprawić zupę. Zagotować, przyprawić solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawać z grzankami.

Brak komentarzy: