Biruta Markuza "Zupy..." to mój świeżutki nabytek. Na pierwszy ogień poszedł przepis o osobliwym połączeniu, co w praktyce okazało się niezłą kompilacją. Świetna zupa na lato, zaskakująca w smaku, orzeźwiająca, polecam.
Składniki:
- 4 łyżki masła ( w oryginalne margaryny)
- 4 kwaskowe jabłka (starte na tarce o grubych oczkach
- 1 duża cebula (posiekana)
- 10 dag chudego boczku
- 8 średnich pomidorów (sparzonych, obranych ze skórki), pokrojonych w plastry
- 1 l rosołu (może być z kostki)
- filiżanka śmietany
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, cukier
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Cebulę, wraz z jabłkami i boczkiem dusić w rondlu z dodatkiem masła przez 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, poddusić, wlać rosół, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, śmietanę wymieszać z mąką, doprawić zupę. Zagotować, przyprawić solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz