inspiracja z tej strony,
są pyszne :)
Składniki:
- 500g maki
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru (dałam mniej)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
[jajo i łyżka mleka do smarowania (nie smarowałam)]
lukier: szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól, wlać mleko, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie ciasto (mieszałam w robocie kuchennym kilka minut, następnie zagniotłam). Zostawić pod przykryciem w miseczce je na godzinę. Odgazować, podzielić na 16 części, uformować kule i zostawić na 15 minut pod ściereczką.
Z każdej kuli zrobić "placek" (rozpłaszczam na dłoni) i na jego środku położyć łyżkę jagodowego nadzienia. Zlepić placki jak pierogi, docisnąć. Każdą uformowaną z nadzieniem kulę umieścić złączeniem w dol na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki smarować rozmąconym jajem i piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki smarować lukrem. Polecam!
Z każdej kuli zrobić "placek" (rozpłaszczam na dłoni) i na jego środku położyć łyżkę jagodowego nadzienia. Zlepić placki jak pierogi, docisnąć. Każdą uformowaną z nadzieniem kulę umieścić złączeniem w dol na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki smarować rozmąconym jajem i piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki smarować lukrem. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz