- 4 duże bułki
- 2 duże pomidory
- 5 łyżek mleka
- cebula
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- tymianek, sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 C. Bułki przekroić na 1/3 wysokości, wyjąć miąższ. Wierzch i miąższ zalać mlekiem, odstawić. Wydrążone bułki posmarować masłem wewnątrz i zewnątrz, wstawić na chwile do lodówki. Podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać pomidory, chwilę zasmażać, często mieszając, dodać namoczoną bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła, smażyć na niewielkim ogniu aż powstanie jednolita, gęsta masa. Doprawić do smaku (powinna być pikantna). Masą nadziać bułki, włożyć do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego tłuszczem), w bułkach zrobić wgłębienie, wbić jajko, posypać solą, pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać około 10-15 minut. źródło
1 komentarz:
Przepyszne zrobiłam na kolację ,a rano była wojna o ostatnią bułkę.
Prześlij komentarz