lipca 24, 2010

pomidorowe bułeczki


  
Składniki:
  • 4 duże bułki
  • 2 duże pomidory
  • 5 łyżek mleka
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • tymianek, sól, pieprz
 Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 C. Bułki przekroić na 1/3 wysokości, wyjąć miąższ. Wierzch i miąższ zalać mlekiem, odstawić. Wydrążone bułki posmarować masłem wewnątrz i zewnątrz, wstawić na chwile do lodówki. Podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać pomidory, chwilę zasmażać, często mieszając, dodać namoczoną bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła, smażyć na niewielkim ogniu aż powstanie jednolita, gęsta  masa. Doprawić do smaku (powinna być pikantna). Masą nadziać bułki, włożyć do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego tłuszczem), w bułkach zrobić wgłębienie, wbić jajko, posypać solą, pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać około 10-15 minut. źródło

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Przepyszne zrobiłam na kolację ,a rano była wojna o ostatnią bułkę.