Składniki:
marynata:
- 2 podwójne piersi z kurczaka pokrojone na małe kawałki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki pasty imbirowej
- 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka soli
wszystkie składniki wymieszać razem z kurczakiem, odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej ja całą noc)
sos:
- 2 cebule drobno pokrojone
- ząbek czosnku zmiażdżony
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka chilli
- 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
- 4 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki kminku
Wykonanie:
Zamarynowane kawałki kurczaka podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia.Odstawić. W rondlu stopić masło, dodać cebulę, czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki. Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Przełożyć na patelnię, dodać kawałki kurczaka (razem z sosem, który powstał z marynaty), przyprawy, śmietanę, gotować około 10-15 minut. Dodać sól, pieprz do smaku.
2 komentarze:
zapisuję do wypróbowania - choć z tą pasta imbirową mogę mieć problem, ale pokombinuję. powtórzę raz jeszcze: jesteś prawdziwą skarbnicą inspiracji;)
Panna Malwinna: dziekuję :)
Prześlij komentarz