lipca 13, 2010

murgh makhni


Składniki:
marynata:
  •  2 podwójne piersi z kurczaka pokrojone na małe kawałki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki pasty imbirowej
  • 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka soli
wszystkie składniki wymieszać razem z kurczakiem, odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej ja całą noc)

sos:
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • ząbek czosnku zmiażdżony
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki kminku


Wykonanie:
 Zamarynowane kawałki kurczaka podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia.Odstawić. W rondlu stopić masło, dodać cebulę, czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki. Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Przełożyć na patelnię, dodać kawałki kurczaka (razem z sosem, który powstał z marynaty), przyprawy, śmietanę, gotować około 10-15 minut. Dodać sól, pieprz do smaku.

2 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

zapisuję do wypróbowania - choć z tą pasta imbirową mogę mieć problem, ale pokombinuję. powtórzę raz jeszcze: jesteś prawdziwą skarbnicą inspiracji;)

bazyliowo pisze...

Panna Malwinna: dziekuję :)