czerwca 30, 2010

zupa pomidorowa z ryżem

 

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 marchwie, starte
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym, bez skóry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 850 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 listek laurowy, 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 175 g ugotowanego ryżu
  • 75 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać cebulę, dusić pod przykryciem 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek, seler, marchew, cukier, listek laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Zupę lekko ostudzić, następnie rozdrobnić tłuczkiem, robiąc puree (można użyć blendera/malaksera). Przelać zupę do garnka, mieszając dodać ryż, koperek i podgrzać całość na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę kremówkę. Ozdobić posiekanym koperkiem.  

Brak komentarzy: