sierpnia 01, 2010

chleb pszenno - żytni


 przepis dorotus

Składniki na zaczątek:
  • 3 i 5/8 szklanki mąki pszennej, np. typ 650
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant
Składniki wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie dość gęste, klejące). Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.

 
Następnie dodać:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 650)
  • 7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant 
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.
Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Bochenki posmarować olejem. Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny (piekłam w garnku rzymskim, wyszedł 1 duży bochenek).
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce.

Brak komentarzy: