lutego 28, 2011

francuskie bułeczki śniadaniowe

lekkie, niezwykle puszyste bułeczki, chyba najlepsze jakie udało mi się upiec. Można zamrozić, chociaż powinny "pójść" za jednym posiedzeniem ;) Bardzo gorąco polecam! przepis pochodzi z "Vademecum domowego wypieku pieczywa".



Składniki (18-20 sztuk):
  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
Krok pierwszy: rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z mąką. Odstawić na 30 minut, by rozczyn zaczął fermentować.
  • 50 g masła
  • 10 soli morskiej
  • 20 g cukru
  • 400 g mąki pszennej (u mnie typ 550)


Wykonanie:
Krok drugi: wymieszać dobrze wszystkie składniki z rozczynem i zagnieść cisto. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Podzielić na 18-20 części, uformować okrągłe bułeczki. Obtoczyć w mące, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie natłuszczonej) i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoja swoją objętość.
Piec w temp. 190 °C około 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. Zajadać się.



2 komentarze:

rozowe.chmurki pisze...

bułeczki wyglądają bardzo ładnie. i w ogóle pysznie tu u Ciebie! po przejrzeniu całego bloga mam ochotę wypróbować większość przepisów ;)

zapraszam do mnie: http://kuchniaetc.blogspot.com/ i pozdrawiam!!

p.s. pozwolę sobie dodać u mnie zakładkę do Ciebie :)

zauberi pisze...

pysznie wyglądają