marca 20, 2011

Chleb z Olandii

Propozycja z domowej piekarni. Kolejny chleb pszenno-żytni z kminkiem, tym razem z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Ma lekko słodkawy posmak.


Składniki:
  • 300 ml wody
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 5 g całych nasion kminku
parzenie: zagotować wodę i zalać wrzątkiem mąkę z kminkiem. Pozostawić na noc lub do czasu, aż wystygnie

krok drugi:
  • 35 g drożdży 
  • 50 ml letniej wody
  • niecała 1 łyżka stołowa ciemnego syropu
  • 30 g masła o temperaturze pokojowej
  • 10 g soli
  • ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
  • ok. 100 g mąki graham
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać masło i syrop, wymieszać. Następnie dodać zaparzoną mąkę z kminkiem, sól, mąkę chlebową i mąkę graham. Zagnieść lśniące ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Uformować z ciasta 2 bochenki. Położyć ciasto na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
 W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 °C.
Piec przez 20-30 minut, po upieczeniu studzić na kratce. 

1 komentarz:

hania-kasia pisze...

Piękny chlebek.