Propozycja z domowej piekarni. Kolejny chleb pszenno-żytni z kminkiem, tym razem z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Ma lekko słodkawy posmak.
Składniki:
- 300 ml wody
- 200 g jasnej mąki żytniej
- 5 g całych nasion kminku
parzenie: zagotować wodę i zalać wrzątkiem mąkę z kminkiem. Pozostawić na noc lub do czasu, aż wystygnie
krok drugi:
- 35 g drożdży
- 50 ml letniej wody
- niecała 1 łyżka stołowa ciemnego syropu
- 30 g masła o temperaturze pokojowej
- 10 g soli
- ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
- ok. 100 g mąki graham
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać masło i syrop, wymieszać. Następnie dodać zaparzoną mąkę z kminkiem, sól, mąkę chlebową i mąkę graham. Zagnieść lśniące ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Uformować z ciasta 2 bochenki. Położyć ciasto na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 °C.
Piec przez 20-30 minut, po upieczeniu studzić na kratce.
1 komentarz:
Piękny chlebek.
Prześlij komentarz