maja 15, 2011

śródziemnomorska zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

prosta w wykonaniu, orzeźwiająca w smaku zapiekanka, z dodatkiem suszonych pomidorów, mozzarelli i parmezanu - idealna propozycja na kolację. Inspiracja pochodzi z tej strony.



Składniki (około 8 porcji):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane/zmiażdżone
  • 1 szklanka ryżu basmati 
  • 1 3/4 szklanki bulionu z kury
  • 420 g tuńczyka z puszki w oliwie, odsączonego, rozdrobnionego
  • 120 g (około 1/2 szklanki) suszonych pomidorów, odsączonych, drobno posiekanych
  • 200 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałeczki
  • 50 g parmezanu, startego 
  • 100 g liści świeżego szpinaku, posiekanego
  • 3 jajka
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w garnku. Dodać cebulę i czosnek.Gotować na małym ogniu około 8 minut, często mieszając. Zwiększyć ogień i dodać ryż. Gotować 1 minutę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień a następnie gotować przez 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Zawartość wsypać do miski i odstawić na kilkanaście minut do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 190 °C. Wysmarować formę masłem (ok 6 cm wysokości i 20 cm średnicy). Do mieszkanki z ryżem dodać tuńczyka, pomidory, sery, szpinak i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać. Przesypać całość do uprzednio wysmarowanej formy. Piec około 40 -50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie ok 10 minut.  

9 komentarzy:

jadalnepijalne pisze...

Podoba mi się. Mam tylko nadzieję że wyjdzie bez bulionu, nie mam zapasów w zamrażarce :)

kikimora pisze...

Same dobre rzeczy są w tej zapiekance, musi być pyszna, chociaż ja takie specjały wolę na obiad :)

mopswkuchni pisze...

Bardzo jestem ciekawa jej smaku... http://pumba.wlodarczyki.net/

Doctor pisze...

Super! Uwielbiam takie zapiekanki :)

aga pisze...

juz mi smakuje:)rin

A. pisze...

A gdzie bazylia? :) Wygląda pysznie, uwielbiam szpinak, ryż, tuńczyka trochę mniej - mimo wszystko przepis do wypróbowania. Zajrzyj do mnie http://alkitchen.blogspot.com/
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs na stronie www.kpryba.pl

Anonimowy pisze...

Robiłam tę zapiekankę kilkakrotnie i pomimo tego, że nie przepadam za tuńczykiem zajadam się nią za każdym razem. :) Zdecydowanie polecam świeży szpinak, zapiekanka wygląda wtedy bardziej wykwintnie.

Anonimowy pisze...

Zapiekanka jest przepyszna! Mój Mąż od kiedy ją zrobiłam po raz pierwszy, nie chce jeść nic innego a jak ją zrobię to zajada się nią na obiad, kolację i śniadanie:). Świetny przepis.