lipca 26, 2010

kabaczek zapiekany z fetą, pomidorami i papryką


bardzo prosta, szybka  i smaczna kolacja

Składniki (na 2 osoby):
  • duży kabaczek (może być cukinia)
  • papryka
  • duży pomidor
  • feta (wedle upodobań)
  • pieprz, zioła prowansalskie
  • tłuszcz do wysmarowania formy 


Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 200 C. Kabaczek przekroić wzdłuż na dwie równe części, wydrążyć łyżką miąższ zostawiając 1 cm. Miąższ pokroić na małe kawałeczki. Pomidor sparzyć, usunąć skórkę,  gniazda nasienne, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić warzywa na małe kawałeczki.  Podsmażyć chwilkę warzywa z miąższem. Dodać fetę, wypełnić farszem kabaczki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem), zapiekać około pół godziny.

2 komentarze:

nica pisze...

dziś wypróbowałam przepis.. wyszło przepyszne danie na obiad! coś niesamowitego :)

Anonimowy pisze...

Absolutnie boskie danie! Nawiasem mówiác, dzieki niemu trafilam na ten Blog :) Mam tylko pytanie - czym posypany jest kabaczek (uwidoczniony na zdjeciach) - czy to ser? jesli tak, to jaki?