czerwca 22, 2010

PIZZA na cienkim spodzie


                                           Składniki (na 3-4 pizze o średnicy około 33 cm):

                                          · 50 dkg mąki
                                          · 25 g drożdży
                                          · 5 łyżek oliwy
                                          · 1 szklanka ciepłej wody
                                          · pół łyżeczki soli
                                          · pół łyżeczki cukru

                                          sos

                                          · 1 puszka pomidorów
                                          · 1 łyżka oliwy z oliwek
                                          · 2 ząbki czosnku
                                          · sól, pieprz, suszone oregano, bazylia                                  




 Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłej wody, dodać cukier i odrobinę mąki, rozetrzeć, odstawić na 15-20 minut aż zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wlać drożdże, wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo oliwę. Na początku ciasto będzie luźne, wyrabiać aż będzie elastyczne (około 10-15 minut). W razie potrzeby dolewać wodę. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok.1,5-2 godz.). Nastawić piec na 230 C. Ciasto rozwałkować, położyć na blasze (o ile nie pieczemy na kamieniu) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. 
 sos: pomidory zagotować, dodać czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylię, gotować około 10 minut. wystudzić. 
 Pizzę smarować przygotowanym sosem, nakładać dowolne dodatki (mozzarella, ser żółty, oliwki, szpinak, pieczarki, szynka, rukola)
Piec około 10-13 minut. Piekę na kamieniu.


Brak komentarzy: