czerwca 22, 2010

zupa grzybowa z pęczakiem




                                          Składniki (dla 4 osób):
                                          60 g pęczaku,
                                          1,5 l bulionu,
                                          250 gram pieczarek,
                                          1 cebula - drobno posiekana,
                                          2 marchwie - pokrojone w plasterki,
                                          1 łyżka masła,
                                          1 łyżeczka oliwy z oliwek,
                                          1 listek laurowy, sól, pieprz,
                                          1 łyżka estragonu - posiekanego,
                                          świeża natka pietruszki

Kaszę opłukać, zagotować 450 ml bulionu, dodając listek laurowy i szczyptę soli (jeżeli bulion nie był wcześniej osolony. Mieszając dodać kaszę, zmniejszyć ogień, gotować 40 minut pod przykryciem. W tym czasie rozpuścić masło na patelni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem, podsmażać około 8 minut często mieszając. Zdjąć patelnię z pieczarkami z palnika. W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchew i dusić pod przykryciem 3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wlać resztę bulionu i całość zagotować. Dodać kasze wraz z wodą, w której się gotowała i pieczarki. Wyrzucić listek laurowy, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku, dodać estragon, ozdobić pietruszką.



Brak komentarzy: